Nick Bilton
Geniul criminal din spatele Silk Road
Legendara vânătoare a creatorului celui mai mare imperiu al drogurilor de pe Dark Web
Editura Publica, 2018
traducere din engleză de Emilia Vasiliu
Geniul criminal din spatele Silk Road
Legendara vânătoare a creatorului celui mai mare imperiu al drogurilor de pe Dark Web
Editura Publica, 2018
traducere din engleză de Emilia Vasiliu
Citiţi un fragment din acaeastă carte.
*****
Un lord al drogurilor un pic altfel
Un lord al drogurilor un pic altfel
Îmi place mult de tot colecţia Narator de la editura Publica. Îmi place pentru că aduce în spaţiul editorial românesc un alt fel de a scrie despre întâmplări reale. Este vorba despre ceea ce se numeşte "nonficţiune creativă", adică poveşti şi istorii adevărate, uneori amuzante, dar de cele mai multe ori tulburătoare, redate sub forma unor anchete jurnalistice pline de vână, a unor reconstituiri minuţioase care transformă oameni reali în personaje de poveste.
Recunosc că nu auzisem de Ross Ulbricht până la această carte. De asemenea, până la întâlnirea cu volumul scris de Nick Bilton, în mintea mea Silk Road nu însemna decât acel drum comercial atât de celebru şi despre care s-au scris tomuri întregi. După această carte, în mintea mea îşi va fi găsit loc şi un alt Drum al Mătăsii. Este vorba despre site-ul cu acest nume creat în 2011 de Ross Ulbricht, site aflat în Dark Web şi de pe care se puteau vinde sau cumpăra tot felul de produse interzise, de la droguri la arme, de la paşapoarte false până la cele mai cunoscute otrăvuri. Văzut de creatorul său ca expresia libertăţii absolute, Silk Road a reuşit să se transforme în doar doi ani într-o afacere de 1,2 miliarde de dolari. O cifră de afaceri la care puţine companii şi la fel de puţini manageri îndrăznesc să se gândească atunci când este vorba de o afacere nouă.
Geniul criminal din spatele Silk Road spune povestea tânărului slăbuţ, empatic şi super deştept care a devenit în doar câţiva ani unul dintre cei mai vânaţi infractori americani. Cunoscut sub pseudonimul Dread Pirate Roberts, el a fost creatorul a ceea ce a ajuns să fie cunoscut drept "un Amazon al drogurilor." Adept al libertarianismului, Ross credea că tot ceea ce faci cu viaţa ta, tot ceea ce alegi să introduci în corpul tău ar trebui să fie alegerea ta şi nu a guvernului. El îşi promova ideile în cadrul dezbaterilor universitare, fiind unul dintre cei mai buni şi promiţători absolvenţi şi cercetători de la Universitatea Penn State. De remarcat că Ross Ulbricht nu-şi baza acţiunile pe dorinţa de îmbogăţire, lucrurile materiale având o valoare scăzută pentru el; chiar şi după ce a devenit multimilionar a preferat să ducă un trai aproape spartan. Îşi dorea, însă, să schimbe lumea, să îşi lase amprenta, oamenii să îşi aducă aminte de numele lui la multă vreme după ce el nu va mai exista.
După o serie de încercări eşuate, Ulbricht care a fost autodidact în ceea ce priveşte programarea, a creat Silk Road, un cartel digital al drogurilor, un start-up lucrativ şi versatil care se putea adapta rapid cererii şi ofertei de pe piaţa neagră. CEO-ul Silk Road nu era diferit de ceilalţi manageri de top americani care conduceau afaceri legale după cum constată autorul cărţii. Păreau că citiseră cu toţii cărţile lui Ayn Rand, distribuiau pe Facebook aceleaşi citate motivaţionale: "Întrebarea nu este cine îmi va permite, este cine mă va opri" sau "Lăsaţi-i pe oameni să stabilească cine ar trebui să câştige, nu pe politicieni".
Lectura este antrenantă pentru că Nick Bilton reuşeşte să transforme oamenii reali în personaje de roman. Este, dacă vreţi, ca şi cum aţi urmări un film de acţiune. Pe de o parte ne este prezentată viaţa lui Ross, cap al unui cartel de droguri ieşit din tipare, dar în acelaşi timp un tip obişnuit care se îndrăgosteşte, suferă şi iese la bere cu prietenii, iar pe de altă parte îi cunoaştem pe agenţii federali aflaţi pe urmele lui, cu familii, ticuri şi ambiţii. Ca în orice poveste respectabilă, şi în această poveste reală unii oameni ai legii cad pradă lăcomiei, sunt comandate asasinate şi neprevăzutul joacă un rol important. Autorul încearcă să ne facă să înţelegem că Ross este un tip ca oricare altul, care a avut o idee geniala situată, din păcate pentru el, dincolo de hotarele legii. Un tip în care binele şi răul coexistă până în punctul în care puterea corupe şi partea întunecată devine predominantă.
Recunosc că nu prea l-am simpatizat pe Ross. Poate pentru că mi-a fost antipatic din fotografii, poate pentru că nu am rezonat cu ideile lui libertariene. Acest lucru nu m-a oprit, însă, să-i admir spiritul antreprenorial, voinţa şi inteligenţa. Nu poţi să nu te întrebi la final, ştiind că a fost condamnat la închisoare pe viaţă, ce s-ar fi întâmplat dacă şi-ar fi concentrat eforturile într-o altă direcţie, una acceptată de către societate. Dacă ar fi reuşit să fie la fel de eficient.
Cartea se bazează pe o documentare serioasă şi analizează minuţios fiecare mişcare a personajului apelând la toate sursele disponibile, reuşind astfel să dea credibilitate şi ritm naraţiunii. Ceea ce lipseşte volumului sunt fotografiile. Eu am fost curioasă să aflu cum arată fiecare poliţist implicat în anchetă, cum arată Ross şi fosta lui iubită. Pentru a face acest lucru a fost nevoie să apelez la motoarele de căutare pentru că în carte nu există nici măcar o singură fotografie. Dincolo de acest aspect, cartea mi-a plăcut pentru stil, pentru poveste şi pentru că m-a rupt câteva ore bune de realitatea imediată.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu