marți, 14 iulie 2015

CARTE NOUA la LiterNet.ro * PE CERUL GURII 40 de taceri contrafacute

Vizualizati mesajul in browser | Adaugati cartiliternet@email.liternet.ro in lista de adrese Instructiuni aici
LiterNet.ro
EdituraAgendaAtelierDestinatiiGaleria
Carti LiterNet.ro

Dragi prieteni,

Portalul cultural LiterNet (http://www.liternet.ro) are placerea sa va anunte aparitia unei noi e-carti editate de LiterNet:
Poezie
PE CERUL GURII (40 de taceri contrafacute)
Gabriela Apostol


Intra pe pagina editurii pentru a descarca volumul

Argument:

Gabriela Apostol este o traducatoare excelenta, cu studii la Universitatea "Ovidius" din Constanta, specializarea franceza-italiana. Stabilita in Italia, traduce in limba italiana 4 povesti ale lui Ioan Slavici, care stim ca sunt scrise intr-o limba spectaculoasa: metaforica, arhaica si regionala. Infaptuirea unei asemenea traduceri este un curajos si autentic act de cultura. Traducerile vor aparea in format epub in anul 2014 la Editura Faligi.

La varsta de 20 de ani debuteaza cu volumul Anticamera la ExPonto, 1998, care va primi premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut in poezie. In 2003 ii va fi acordat premiul pentru poezie al concursului "Panait Cerna" si texte ale ei vor fi incluse in antologia "Prin visul meu cand treci". In anul 2012 va obtine premiul intai la concursul international "Da Estraneo a Straniero" (Tufara) pentru poezia "Qualcosa da dichiarare". Finalmente, in 2015 poezia "A Sorrento" este selectionata de Cartman Edizioni ca rezultat al participarii la concursul de poezie "Little Italy". Textul este inclus in antologia Little Italy. La poesia dei piccoli borghi d'Italia, lansata la Salonul International de Carte de la Torino.

Asadar, Gabriela Apostol se dezvaluie ca poeta sensibila si sincera, totodata. Poezia ei cu tuse meridionale descifreaza iubirea si sentimentele in cheie romantica. Lirismul este starea de spirit constanta a acestei poezii ce isi propune sa comunice ingenuu si purificator. Chiar daca un grupaj poetic se intituleaza "taceri de iubire", ele sunt "taceri contrafacute", asa cum insasi poeta ne dezvaluie. Caci esenta acestei poetizari este muzica si sarabandele orfice. Desi poemele vizeaza conjuncturi atemporale, de la radio se aude uneori Pino Daniele, se aude viata cu pulsatiile ei. Ihab Hassan spunea ca literatura postmoderna este una a tacerii. Dar aceea era un altfel de tacere. Daca ar fi sa incadrez lirica Gabrielei Apostol, as plasa-o in post-postmodernism, in cadrul caruia sunt de descoperit sensibilitatea, noua sinceritate, finetea simtirilor, directetea confesiunii si absenta ironiei. Am spus confesiune, insa nu de o confesiune beatnika, necenzurata ar fi vorba aici, ci de una filtrata prin joc si melancolie. Poeta insceneaza mereu jocuri ale fragilitatii incercand sa revigoreze comunicarea in iubire.

Peisajul toscan predispune la o melancolie vizionara, pigmentata de metafore concentrate, cum ar fi "copacii-sfesnice". Surprinzatoare in aceasta rostire sentimentala este prezenta pregnanta a sfarsitului, a constientizarii mortii. Dar poate ca nu numai a implacabilei morti, ci a mortilor cotidiene, cum ar fi nesinceritatea si iubirea-surogat. Asadar, adevarul il cauta Gabriela Apostol! Dar cum sa aiba adevarul suficienta valoare daca nu ar fi invesmantat in elegante togi romane? Numai un asemenea adevar poate zburataci fricile si eventualitatea ratarii in iubire.

(Felix Nicolau)
DESPRE EDITURA LITERNET

Editura LiterNet (http://editura.liternet.ro) este cea mai longeviva Editura online (si singura exclusiv online) din Romania publicind in cei peste 13 ani si jumatate de activitate peste 312 volume ale unor autori romani, maghiari, germani, francezi, catalani, americani si rusi in prezentari grafice de exceptie. In acest moment volumele LiterNet au atins 1.653.200 exemplare descarcate. Volumele LiterNet sint disponibile gratuit atit cititorilor din tara cit si celor din strainatate.

Cartile aparute la editura LiterNet pot fi descarcate gratuit in format Acrobat Reader (pdf) de pe situl LiterNet, de la adresa http://editura.liternet.ro
ALTE INFORMATII

Despre acest newsletter

Carti LiterNet.ro
http://www.LiterNet.ro
office@liternet.ro

Newslettere LiterNet.ro

Carti LiterNet.ro Program cultural Revista LiterNet.ro

Alte linkuri LiterNet.ro

Cititi-ne pe Facebook Urmati-ne pe Twitter Feed RSS gratuit

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu