Autor: Jonah Berger
Rating:
Editura: Publica
Anul aparitiei: 2017
Traducere: Monica Lungu
Numar pagini: 274
ISBN: 978-606-722-233-3
Prima carte a scriitorului Robert Galbraith, numită The Cuckoo’s Calling, s-a vândut decent (1500 de exemplare), dar nu a fost, cu siguranță, vreun un mare success pe piața americană. Într-o zi, pur și simplu, a sărit pe locul întâi în toate clasamentele librăriilor și editorilor de carte. Au descoperit brusc cititorii valențe nebănuite ale textului ? Nu chiar… doar că cineva a „scăpat” informația că Robert Galbraith este un pseudonim al scriitoarei JK Rowling, creatoarea lui Harry Potter. Și oamenii s-au repezit să cumpere ultima producție a celebrei autoare… Această poveste reală este folosită de Jonah Berger pentru a ilustra forța pe care influența socială o are asupra noastră.
Profesor de marketing la Colegiul Wharton al Universității Pensylvania, Jonah Berger este autorul a zeci de articole în reviste academice de top și al bestseller-ului Contagios. Influența invizibilă, carte care expune puternicele surse de influență care modelează comportamentul uman, propunându-și să ridice vălul de mister care acoperă, uneori, deciziile și reacțiile umane.
Lectura este foarte antrenantă și pentru că Berger oferă exemple din viața reală, experimente pe care el și echipa lui le-au realizat de-a lungul timpului. Astfel, aflăm de ce frecventarea cursurilor îi face pe studenți mai atractivi, de ce avem încredere în alții – chiar și atunci când aceștia greșesc, de ce soții arată la fel, de ce copiii altora arată la fel, dar al tău e complet diferit, de ce companiile le trimit vedetelor cadouri gratuite, de ce Louis Vuitton ar trebui să încurajeze imitația mărcii, ce ne pot învăța gândacii despre motivație și multe alte lucruri.
Ideea principală a lui Berger este aceea că alte persoane au o influență uriașă asupra noastră, influența socială afectând produsele pe care le cumpărăm, asigurările de sănătate pe care le alegem, deciziile de economisire a banilor, putând determina chiar și implicarea în activități ilegale. Ca toate super-puterile, influența socială poate fi folosită în diferite scopuri, de la cele mai benefice până la manipulări periculoase. Spectrul este atât de larg încât devine înfricoșător.
Sunt convinsă că fiecare cititor va lectura cartea lui Berger din perspectiva propriilor experiențe și se va regăsi sau nu în exemplele oferite de el. Dar, în final, ceea ce este important este să fim conștienți că atunci când credem că decizia noastră este obiectivă și independentă, este bine să ne gândim la influența socială și să fim deschiși să vedem și perspective total opuse opiniilor noastre. Pentru că „nu există niciun mod corect de a fi. Mediile în care creștem ne formează atât modul în care ne comportăm, cât și modul în care ne interpretăm comportamentul. În timp ce unii oameni vor să se vadă ca niște fulgi de zăpadă unici și speciali, alții sunt mai mult decât fericiți doar dacă înființează un club de mașini”.
-
Plusuri
O carte interesantă, care reușește să transmită date și teorii științifice într-un stil simplu și accesibil tuturor.
-
Recomandari
Dacă vreți să îi influențați pe ceilalți, să luați decizii mai bune sau să înțelegeți comportamentul uman, această carte este un bun început.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu