0Autor: Stephane Marchand
Rating:
Editura: Pro Editură şi Tipografie
Marketing de carte
Cred că multă lume a cumpărat sau a citit cartea dintr-o curiozitate stârnită de agitaţia pe care Jocurile Olimpice de la Beijing au produs-o în jurul Chinei. Este o tehnică destul de folosită de editurile din România. Întotdeauna, când vor să scoată pe piaţă o carte nouă, încearcă să sincronizeze momentul apariţiei cu lansarea unui film despre acelaşi subiect sau cu un eveniment major ce ar putea duce cu gândul către subiectul cărţii. În felul acesta obţin publicitate gratuită. Spuneam că probabil mulţi au ales sau vor alege să citească Când China va învinge din acest motiv. Nu a fost şi cazul meu.
Eu chiar am vrut să ştiu Cí‚ND. Că va învinge eram convins, singurele dubii pe care le aveam erau legate de momentul în care acest lucru s-ar putea întâmplă. Probabil că acum, o parte dintre voi se întreabă: "să învingă ce? pe cine, pe ce plan?" Răspunsul este: pe toată lumea, pe toate planurile.
China ca forţă militară
Devine o forţă din punct de vedere comercial iar în ceea ce priveşte populaţia** nu cred că mai trebuie să ne-o spună cineva. Doar că, după părerea autorului, mai devine ceva: o putere militară, una dintre cele mai mari puteri mondiale.
În ciuda faptului că Republica Populară Chineză neagă eforturile de înarmare, Stephane Marchard scrie peste 300 de pagini în care analizează şi comentează, din punct de vedere politic şi, mai ales, militar, diversele mişcări pe care China le-a făcut în ultimele decenii, ajungând până în anul 2007. Aflăm astfel despre armele cumpărate de la Rusia sau Israel dar şi cum, în doar câţiva ani, chinezii au cumpărat câteva dintre cele mai sofisticate arme militare din lume şi printr-un proces de reverse engineering, studiind cum au fost produse acele arme, au reuşit să acumuleze suficiente informaţii pentru a şi le produce singuri.
China va învinge ar putea fi considerată o carte de istorie militară, însă e mult mai mult decât atât. E cartea de la care am avut cel mai mult de învăţat din tot ce am citit în ultimele luni. De la situaţia Taiwanului care îşi revendică independenţa şi este ţinut într-un şah continuu de China, până la relaţiile dintre Statele Unite şi Asia, toate evenimentele ce au influenţat sau ar putea influenţa dezvoltarea militară a Chinei sunt puse în discuţie în carte. Stephane Marchand a reuşit una dintre cele mai documentate cărţi pe care le-am citit vreodată. Nu m-aş fi gândit că e posibil ca cineva să strângă atât de multe informaţii secrete la un loc.
Sticks and stones
Fără să întru foarte mult în detalii ce ţin de arme şi armate, citind această carte imediat după Armele secrete de la Peenemunde, nu pot să nu concluzionez ca era invaziilor terestre s-a dus şi că, foarte probabil, următorul război se va purta cu rachete. Şi atât. Foarte probabil că nici măcar avioanele nu vor mai avea un rol atât de important. Problema înarmării cu arme nucleare e tratată pe larg în cartea lui Marchand şi nu este nevoie să fii pasionat de arme de război, aşa cum sunt eu, pentru a îţi da seamă că, din păcate, Albert Einstein n-a fost numai un geniu matematic, ci şi un vizionar.
"I know not with what weapons World War 3 will be fought, but World War 4 will be fought with sticks and stones."
**Daca aveţi însa impresia că "size doesn't matter", vă recomand prezentarea de mai jos. Nu este doar despre China, însa are nişte date foarte relevante şi despre chinezi. Vă va plăcea.
Scrisă de Andrei Roşca
Categorie: Istorie | Autor: Stephane Marchand | Editura: Pro Editură şi Tipografie
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu