Viața noastră este clădită dintr-o sumedenie de mici piese de puzzle, pe care de-a lungul anilor încercăm să le grupăm, să le adunăm într-un tablou de ansamblu, astfel încât să obținem fericirea sau cel puțin iluzia acesteia. Despre iluziile unei existențe împlinite vorbește și volumul Cântec pentru cei neîngropați, semnat de tânăra naratoare Jesmyn Ward, volum tradus în 2018 la editura Polirom.
Romanul pornește de la narațiunea extrem de persuasivă și matură a unui adolescent, pe numele său Jojo, un băiat afroamerican al cărui destin este marcat de abandon și sărăcie emoțională, fiind cumva respins constant de mamă, dar ocrotit atent de bunic, cel care clădește în puber o nouă coloană vertebrală, formată din valori și virtuți.
Paralel cu monologul acestuia, descoperim și figura inedită a unui alt băiat din alte timpuri, pe numele său Richie, o fantomă din perioada segregației. Cumva povestirea acestuia devine paralelă cu evenimentele moderne, amintindu-le cititorilor despre cât de efemeră este viața și cât de importantă este menirea cu care venim pe acest pământ.
Cea de-a treia figură masculină de anvergură este Riv, bărbatul curajos, integru, devenit bunic, despre care putem afirma cu certitudine că este elementul de conexiune între băieți. El este acel portal de timp care conectează trecutul de prezent, lăsându-ne un spațiu prin care să descoperim întregul fir narativ și să înțelegem de ce este important să nu ne trădăm rădăcinile și principiile în care am fost crescuți.
Și personajele secundare merită întreaga noastră atenție, deoarece sunt extrem de pregnante pentru a înțelege întreg romanul. De exemplu, cuplul Michael – Leonie este un prototip aproape mitic de pasiune distructivă, care îi aruncă în abis, îndepărtându-i de normele unei civilizații care nu-i înțelege. Uniți într-un mariaj dictat de adicție și de obiceiuri nocive, aceștia par desprinși din anturajul mitologiei antice, când nenumărate cupluri jertfeau bunăstarea copiilor de dragul unei iubiri aproape indecente.
Jesmyn War este o naratoare impresionantă, un rafinat observator al figurilor umane. Își plămădește personajele dintr-un aluat fin, în care a pus o doză sănătoasă de sarcasm, ironie și tristețe. Meritul autoarei este că-și creionează eroii, apropiindu-i de anumite prototipuri cu care vrei să rezonezi sau să-i disprețuiești de-a lungul lecturii.
Romanul Cântec pentru cei neîngropați este o carte despre morții care încă mai trăiesc, ducându-și existența la limita societății, ascunși adânc de ochii celor care preferă să renege răul, să-l mute într-o zonă în care să nu le incomodeze traiul de zi cu zi. Este de la sine înțeles că narațiunea din prezentul roman este una extrem de specifică, sensibilă și pe alocuri emoționantă, dar și cu momente care ar putea trezi dezamăgire și dezgust.
Condiția umană în această carte este privită prin prisma unui caleidoscop al eternității și al tragicomicului. Personajele construite sunt aidoma unor păpuși pe care un nevăzut conducător le dirijează, aruncându-le din deznădejde în extazul păcatului. Jesmyn Ward a continuat, cu succes, tradiția scriitorilor incisivi, cu un stil memorabil și atemporal.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu