joi, 28 iulie 2022

Libertatea este dialogul inteligent cu propriile noastre emoții

 


Titlu: Libertatea interioară. Cum să ne eliberăm de temerile, prejudecățile și dependențele noastre
Autor: 
Rating: 
Editura: 
Anul aparitiei: 220
Traducere: 
Numar pagini: 554
ISBN: 978-606-40-0771-1

Am citit acum câțiva ani Trei prieteni, în căutarea înțelepciunii și m-am îndrăgostit de dialogurile pline de vervă, inteligență și înțelepciune ale acestor trei minunați prieteni: Christophe Andre, medic psihiatru și unul dintre cei mai cunoscuți specialiști francezi în psihologia emoțiilor, Alexandre Jollien, filosof și eseist și Matthieu Ricard, fost cercetător în biologie care a devenit călugăr budist și interpretul pentru spațiul francofon al lui Dalai Lama. Este o experiență absolut minunată să citești discuțiile acestor trei oameni, foarte diferiți unul de celălalt, dar împărtășind aceeași dragoste pentru oameni, pentru știință și pentru…viață.De aceea, am fost fericită atunci când am primit cea de-a doua carte a dialogurilor lor, Libertatea interioară.

Ca și prima, este o carte pe care nu vrei să o lași din mână, dar pe care te forțezi să o citești într-un ritm mai încet nu numai pentru a o savura, dar și pentru a reflecta la extraordinara bogăție de idei, concepte și experiențe pe care cei trei le împărtășesc cu generozitate și inteligență. Și, nu în ultimul rând, pentru a decide tu, cititorul, ce poți aplica din această înțelepciune asupra propriei tale vieți pentru a găsi ceva mai mult sens și intenționalitate în modul în care trăiești. Greu exercițiu… care îți solicită răbdarea, dar care merită pe deplin… cartea este doar pretextul, fundalul unei schimbări pe care o poți face.

O sursă importantă a lipsei noastre de libertate interioară, spun autorii, este stagnarea în așteptări, speranțe și frici care pot fi foarte toxice, în absența unei atitudini active în fața vieții.

Să speri că vei câștiga la Loto și să nu faci nimic cu viața ta nu e același lucru cu a trage nădejde că vei câștiga la un moment dat lozul cel mare și a continua totuși să muncești să să te bucuri de viață alături de prietenii tăi. Cred că nădejdile noastre sunt toxice numai dacă se însoțesc de o formă de concentrare exclusive asupra obiectului așteptărilor noastre și de una de dezertare din tot ce înseamnă restul vieții noastre. Poți fi îndrăgostit foarte tare de cineva și poți trage nădejde că într-o bună zi vei închega o legătură cu acea persoană, dar aceasta nu este o nădejde patologică dacă, între timp, continui să te vezi cu prietenii, să lucrezi, să te bucuri de toate celelalte laturi ale vieții. Ceea ce îmi pare că este marea sursă a suferinței este replierea asupra sinelui, concentrarea exclusivă a nădejdii asupra unui singur obiect. Nu trebuie să ne lăsăm tulburați la gândul că există în viață tot soiul de suferințe și speranțe, ci trebuie să avem grijă ca ele să se înscrie într-o relație… deschisă, fluidă, vie și activă cu lumea.”.

Urmărind tema libertății interioare ca o poartă către înțelepciune, fericire și o viață trăită cu sens, autorii abordează și modul în care emoțiile dificile pot deveni o sursă de suferință atunci când nu mai sunt privite ca un indiciu despre starea noastră, ci sunt lăsate să se exprime fără opreliște și să preia controlul asupra noastră.

Libertatea presupune să porți un dialog inteligent cu propriile emoții, să înveți să le lași să slăbească în intensitate pe măsură ce apar. Astfel, nu vom suprima furia, dar vom evita ca aceasta să se transforme în cauza unor suferințe. Și aici înțelepciunea este sinonimă cu libertatea.”

Cartea este o colecție de perle de înțelepciune, argumente științifice bine fundamentate, experiențe personale ale celor trei, reflecții, concluzii… și o invitație la a ne re-gândi modul în care trăim și a aduce mai mult sens experiențelor noastre.

Fiecare capitol al cărții se încheie cu un fel de rezumat al ideilor exprimate de către cei trei autori, oferindu-ne ocazia de a fixa în memorie cele mai importante mesaje.

Vă recomand cartea ca pe un exercițiu de dezvoltare personală, de reflecție și de înțelegere. Avem nevoie mai mult decât oricând de asemenea oportunități.

  • PLUSURI

    Dialogurile savuroase, inteligente și înțelepte.
    Construcția cărții care ajută cititorul să sintetizeze informația și să o folosească pentru propria dezvoltare personală.

  • RECOMANDARI

    O carte despre libertatea interioară și drumul anevoios către câștigarea ei.

Categorie:  | Autor:  | Editura: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu