Aziz Ansari este actor și are propriul său stand-up comedy show, a creat un serial numit Master of None și a scris o carte despre dragostea în zilele noastre. O carte atipică… despre noi înșine și despre încercările de a ne găsi jumătatea perfectă într-o lume care ne bombardează cu opțiuni și tentații.
Aziz spune: „Stăm singuri, răvășiți de o mulțime de emoții, cu ochii holbați în ecran. Dar, cumva, suntem toți împreună în această experiență și ar trebui să ne găsim consolare în faptul că niciunul dintre noi nu are habar ce să facă… Au devenit fascinated întrebările de ce și cum de atât de multe persoane sunt nedumerite când vine vorba despre ceva ce oamenii au reușit să facă dintotdeauna într-un mod eficient: să își găsească dragostea”. Pare un punct bun de plecare pentru a scrie o carte. Și exact asta face Aziz.
Împreună cu sociologul Eric Klinenberg de la Universitatea din New York, pune la punct un proiect de cercetare solid, în care au fost incluse sute de interviuri și focus grupuri cu oameni din Tokyo, Buenos Aires, Doha, Wichita, Paris... totul pentru a afla un răspuns la întrebarea: Cum ne găsim dragostea în lumea modernă? Prima surpriză pe care o au autorii este că nu există un răspuns, ci mai multe...
Analizând date legate de comportament și creând propriul forum online de cercetare pe Reddit, ascultând mărturiile a sute de oameni și reflectând la propriile experiențe, Aziz Ansari ne oferă câteva insight-uri importante legate de modul în care ne raportăm la dragostea și la partenerii noștri: „Vrem pasiune, apă care dă în clocot. În trecut, oamenii nu voiau ca apa să dea în clocot, voiau pur și simplu apă. Odată ce se găseau și rămâneau împreună, făceau tot posibilul să încălzească lucrurile. În zilele noastre, dacă nu există pasiune și clocot, se consideră că e prematur să te căsătorești”.
În plus, trăim într-o lume în care suntem bombardați cu opțiuni romantice, iar dușmanul cel mai aprig al binelui este mai binele. Avem platforme online de dating, Facebook, Instagram care vin toate la pachet cu o serie de dileme importante: cum se face că cineva are timp să posteze pe Instagram poze cu sandwich-ul de dimineață, dar amână ore în șir să ne răspundă la mesaje? De ce fostul/fosta și-a schimbat fără să ne anunțe status-ul pe Facebook de la in a relationship la it’s complicated?
Și doar pentru a face lucrurile mai încurcate, mai multe opțiuni nu ne fac mai fericiți… ba chiar avem chinuitoare dificultăți să ne asumăm o relație pentru simplul motiv că nu suntem siguri că undeva, pe aproape, nu există o opțiune mai bună… adevărata jumătate…„În zilele noastre, dacă ai un smartphone, e ca și cum ai avea în buzunar un bar nonstop cu oameni singuri. Doar dacă tastezi niște butoane, ești, pe dată, cufundat într-un întreg ocean de posibilități romantice. La început e uimitor să înoți în acel ocean, dar îți dai seama curând, sau cel puțin așa se întâmplă pentru cei mai mulți dintre tinerii de azi, că e nevoie de mult efort ca să plutești și de un și mai mare efort ca să dai de persoana potrivită, cu care să ajungi la țărm”.
„Dragostea modernă” este o îmbinare fericită de cercetare sociologică și umor, de date concrete și experiențe personale, toate menite să contureze imaginea reală și amuzantă a iubirilor, speranțelor și, uneori, a eșecurilor noastre.
PLUSURI
Umorul fantastic al lui Aziz Ansari care face din Dragostea modernă o carte de care cu greu te poți despărți.
Concluzii sociologice de valoare desprinse din studii aprofundate și atent construite.RECOMANDARI
O carte care explică pertinent și amuzant de ce găsirea unui partener de viață pare să fie una dintre cele mai dificile provocări ale societății moderne.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu