miercuri, 20 iulie 2022

La întâlnire cu abisul din noi

 

Titlu: Despre psihanaliză
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 272
ISBN: 978-973-707-921-3
Cumpara cartea

,,Dacă a fi creat psihanaliza este un merit, atunci nu a fost meritul meu.’’(p.13) Psihanaliza. Un concept care ne dă întâlnire cu abisul din noi. I-a trebuit mai mult de un veac acestei idei ca să se impună, iar numele său se leagă de un celebru evreu, Sigmund Freud. La ce se referă totuşi Freud când îşi declină paternitatea asupra noii ştiinţe psihologice? Nici mai mult nici mai puţin decât la experienţa sa de student în Viena, când, în perioada 1880-1882, un alt medic vienez, dr. Josef Breuer, aplica prima terapie de psihanaliză unei fete isterice şi, nota bene, o şi trata.

Despre dificultatea lansării la apă a acestui concept care nu a avut nicidecum soarta nefericită a vreunui Titanic, părintele psihanalizei mărturisea într-o conferinţă americană că două ar fi fost principalele piedici: pe de o parte, caracterul nou şi neobişnuit al psihanalizei se abate de la opiniile psihiatrice tradiţionale, pe de alta, marii savanţi şi psihiatri au la rândul lor rezistenţe emoţionale şi se tem de întâlnirea cu sinele. Cu toate acestea, Freud explică faptul că psihanaliza nu neagă celelalte domenii înrudite, psihologia şi psihiatria, ci îşi doreşte să se alieze lor.

Dincolo de speculații, anul nașterii psihanalizei poate fi considerat inauguralul 1900, când apărea celebra ,,Interpretarea viselor’’. Înainte cu cinci ani, drumul fusese deschis de lucrarea comună, semnată Breuer și Freud, ,,Studii despre isterie’’, 1895.

Dificultatea de a ne întâlni cu noi înşine induce uneori panica de a descoperi că în noi sălăşluieşte altcineva, un geamăn mai rău, mai incontrolabil. Cu alte cuvinte, actul de a-ţi da întâlnire cu tine şi apoi de a te accepta presupune două forme de curaj.

Numită şi psihologie abisală, psihanaliza ne confruntă deopotrivă cu copilul din noi, ne ,,repară’’ copilăria, ea îşi propune să ne rezolve complexele infantile şi sexualitatea mai mult sau mai puţin deviantă. Când Freud a decretat că sexualitatea se naşte foarte devreme în individ, medicii germani cu barbişoane au ricanat şi au aruncat anatema., Şi totuşi, sexualitatea rămâne focarul vieţii noastre fizice, dar şi psihice exprimate în libido. Libidoul este forţa vieţii care se opune dorinţei de moarte şi cu ambele pornim la drum încă de la concepţie. Discipolul lui Sigmund Freud, Carl Gustav Jung va tempera excesul sexualizant al primelor teorii psihanalitice, se va delimita de Freud ca orice ucenic demn ce ajunge a-şi ucide maestrul. Pentru noi însă, Despre psihanaliză rămâne dicţionarul justificativ al unei direcţii culturale care a întors lumea cu susul în jos pentru a o recompune din temelii.

  • Plusuri

    Este ultima scriere a lui Freud, manual şi rezumat definitoriu pentru toţi cei interesaţi ori pasionaţi de subiect.

  • Recomandari

    Tuturor celor care au îndrăzneala să plonjeze în lacul infinit din sufletul lor.

Categorie: | Autor: | Editura:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu