miercuri, 13 iulie 2022

Grit versus Cultul fundamentalist al IQ-ului

 

Titlu: Grit. Puterea pasiunii și a perseverenței
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2016
Traducere:
Numar pagini: 380
ISBN: 978-606-722-205-0
Cumpara cartea

Într-o lume tot mai polarizată, caracterizată de tot mai puține întrebări și de tot mai multe răspunsuri în alb și negru, Angela Duckworth ne vorbește despre potențial, disciplină, motivație, pasiune și... despre speranță.

Autoarea, absolventă a universității Harvard, cu o diplomă în neurobiologie și un doctorat în psihologie, formulează în Grit.Puterea pasiunii și a perseverenței, o întrebare simplă: De ce unii oameni au succes ? și mai ales, cei îi face speciali, cei îi diferențiază în raport ceilalți, care abandonează, care, deși talentați și inteligenți, se pierd pe drum ?

Cartea este o călătorie în căutarea acestor răspunsuri, scrisă frumos, pasionant și echilibrat. Nu ai nicio ocazie să te plictisești, autoarea îmbinând cu măiestrie poveștile de viață personală, cu date din studiile psihologice, experimențe, relatările altora, toate asezonate cu mult umor și auto-ironie.

Prima parte a lucrării formulează noțiunea de Grit, care se definește ca voință sau perseverență. Autoarea propune și un chestionar care măsoară cât de gritty suntem, ce nivele de pasiune și perseverență investim în obiectivele noastre. Cea de-a doua parte a cărții abordează transformările interioare care pot apărea atunci când cultivăm grit-ul și modurile practice în care ne putem antrena inteligent aplicând practica deliberată, alegând scopuri cu sens și experimentând optimismul și speranța.

Este important de precizat că în viziunea Angelei Duckworth speranța nu este doar o viziune pozitivă asupra viitorului, ci o atitudine proactivă, un mindset de creștere care ne influențează comportamentele și motivațiile.

Partea finală a cărții este extrem de interesantă pentru toți cei care au copii sau sunt implicați profesional în educarea acestora, pentru că ne ajută să înțelegem care este rolul nostru în modelarea unei educații și a unei culturi gritty.

Veți găsi multe idei care să vă ajute în cultivarea grit-ului, dar aș vrea să vă împărtășesc una pe care am experimentat-o personal și a funcționat foarte bine:  Regula unei Activități Dificile. „Are trei părți. Prima este că toată lumea trebuie să facă ceea ce este dificil. Un lucru dificil este ceva ce necesită practică deliberată zilnică... a doua parte a regulii este: ai voie să renunți, dar nu poți renunța înainte de... terminarea sezonului, de expirarea abonamentului plătit sau de alt punct de oprire în mersul natural al lucrurilor. Trebuie, cel puțin pe durata pe care ți-ai luat un angajament, să termini orice ai început... nu poți renunța când ai o zi proastă. Și, la final, Regula unei Activități Dificile spune că, la urma urmelor, nu ar avea sens să faci un lucru dificil de care nu ești măcar vag interesat... pentru părinții care vor să încurajeze grit-ul fără a obstrucționa capacitatea copiilor de a-și alege propriul drum în viață, recomand această regulă”. Încercați !

  • Plusuri

    Grit este o carte despre speranță, pasiune și disciplină, o replică la cultul fundamentalist al IQ-ului, așa cum spunea Malcolm Gladwell.
    Stilul clar, pasionat și plin de un umor și auto-ironie fină care transformă cartea într-o lectură plăcută pentru o categorie largă de cititori.

  • Recomandari

    O carte frumoasă care poate constitui un manual de auto-dezvoltare.

Categorie: | Autor: | Editura:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu