marți, 12 iulie 2022

Despre consimțământ și vulnerabilitate înainte de #MeToo

 

Titlu: Exercițiu de încredere
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 275
Traducere:
Numar pagini: 2021
ISBN: 978-606-779-855-5

Exercițiu de încredere este, înainte de toate, o lectură necesară. Spun asta pentru că Susan Choi alege să abordeze un subiect nu numai sensibil și complex, dar și despre care nu s-a prea vorbit. Mișcarea #MeToo a schimbat acest fapt, dar autoarea are meritul de a fi finalizat romanul înainte de această schimbare.

Cartea vorbește despre putere, abuz, consimțământ, vulnerabilitate, răzbunare și…vindecare. În centrul narațiunii, se află un grup de liceeni, pasionați de teatru și în căutarea propriilor identități, Sarah, o adolescentă introvertă și timidă, s-a îndrăgostit de David, coleg cu ea la cursul de actorie al carismaticului domn Kingsley. Printre metodele controversate ale acestui profesor se numără faimoasele “exerciții de încredere”, menite să-i elibereze pe elevii săi de frică, de trac, de barierele pe care le pun în calea unei exprimări libere a emoției. Dar efectele acestei abordări pedagogice sunt diverse și lasă urme adânci în psihologia adolescenților. Așa cum mărturisește unul dintre elevi, mulți ani după absolvire, exercițiile de încredere menite să-i ajute pe aceștia să își înțeleagă vulnerabilitățile și să și le accepte, devin “un fel de pornografie” emoțională, spirituală și uneori chiar fizică.

Karen, o altă adolescentă ajunsă acum la maturitate, și care a făcut parte din grupul de la liceul de artă, va re-scrie povestea acelor ani și va dezvălui modul în care o relație cu un bărbat mai în vârstă o va influența și îi va afecta tot restul vieții. O sarcină neplanificată, un copil dat spre adopție, abuz emoțional și sexual, furie, frustrare, frică...toate acestea compun tabloul (din păcate, destul de comun) al acestor situații despre care, de cele mai multe ori, nu se vorbește, tinerele fiind lipsite de ajutor și lăsate să lupte cu emoții negative și consecințe nedorite într-o izolare aproape totală.

Susan Choi este o autoare cu un stil unic, o voce puternică, interesantă care reușește să scrie cu profunzime și inteligență despre lucruri importante, despre experiențe destul de comune ale lumii în care trăim, despre atitudini și valori, oferind cititorilor un prilej de meditație, de explorare și înțelegere a acestora. Într-un interviu acordat ziarului The Guardian, autoarea spune:

„Over the past decades, a lot of people have woken up to the fact that if you do treat 12- to 18-year-old people as though they’re adults, it is almost inevitable that some of them will suffer terrible harm, from a predatory sexual point of view. But other things are more confusing. Do we shelter our children too much from every kind of adversity? Are we never allowing them to be sad, or bored, or disappointed? Socially we don’t know how to think about it – the ages that we legislate to do certain sorts of things are all different. We never can decide when these interesting creatures stop being children and start being adults, because it’s such a ragged transition.”

Cred că aceasta poate fi cheia în care Exercițiu de încredere poate fi citită. O lectură dificilă, dar importantă și necesară.

 

  • Plusuri

    O carte frumoasă și cu un impact emoțional puternic care fascinează și ne face să ne punem întrebări importante.
    Stilul narativ simplu, direct, puternic care creează un roman memorabil și fascinant.

  • Recomandari

    Una dintre acele cărți de neratat într-o viață de cititor.

Categorie: | Autor: | Editura:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu