marți, 12 iulie 2022

Cea mai potrivită carte pentru cadoul de Crăciun 🎅

 

Există cadouri mai frumoase decât cărțile?
Întrebarea este retorică pentru că noi suntem cuceriți de ideea de a oferi în dar o lume întreagă.
De aceea colaboratorii bookblog.ro au selectat câte o carte pe care o consideră cel mai potrivit cadou de Crăciun. De la fantasy, la o carte terapeutică, toate recomandările de mai jos au în comun ideea de speranță și de stare de bine, și este o potrivire spontană, fără să o fi căutat.  Sperăm să vă inspire. :)

Cartea recomandată de Iulia Dromereschi:
Cartea pe care aș dărui-o de Crăciun se numeșteO sută de ani în casa noastră și a fost scrisă de Alexandra Litvina, la o idee a Annei Desnițkaia și cu ilustrații tot ale ei. A apărut la noi în traducerea din limba rusă a Justinei Bandol, la Editura Frontiera, și aș trimite-o cu drag către toți copiii curioși de povestea familiei lor, dar și către toți adolescenții care, de multe ori, nu înțeleg rostul în a sta de vorbă cu părinții și bunicii lor. „O sută de ani în casa noastră” urmărește, din mai multe puncte de vedere, ce se întâmplă în perioada respectivă într-o casă moscovită, trecând prin perioade istorice importante, marcate prin pagini în care autoarele explică, vizual și textual, ce s-a întâmplat. Sunt acoperite, firește, cele două Războaie Mondiale, dar și alte evenimente poate mai puțin cunoscute tuturor.
O alăturare fericită a paginilor de jurnal personal cu informația oferită prietenos, cu multe imagini, cred că a fost o muncă titanică - deși știu de la sursă că Litvina și Desnițkaia au lucrat la carte în jur de un an, în timp ce erau implicate și în alte proiecte. Zic că orice copil, adolescent și nu doar s-ar bucura să o găsească sub brad și că poate fi o sursă generoasă de activități în și de familie.

Cartea recomandată de Liviu Szoke:

O carte pe care am redactat-o anul acesta pentru Editura Corint și aș recomanda-o oricui, indiferent de vârstă (preferabil totuși peste paisprezece ani): Aceste patimi zbuciumate scrisă de tânăra scriitoare americană de origine chineză Chloe Gong. Cartea este de fapt o reinterpretare a celebrei tragedii Romeo și Julieta adaptată pentru cititorii de astăzi. Pe scurt, este vorba despre Roma Montagov și Juliette Cai, moștenitorii a două bande de gangsteri rivale din Shanghaiul anilor douăzeci, care, în loc să facă tot posibilul să câștige supremația asupra orașului, ajung să se îndrăgostească. Și să se urască de moarte mai apoi, în urma unui incident tragic, când Juliette este nevoită să plece timp de patru ani la New York, pentru a da totul uitării.

Patru ani mai târziu, ea se întoarce în orașul natal, unde dă însă peste o adevărată baie de sânge creată de un monstru nevăzut care iese din râul ce străbate orașul și care îi face pe cei din ambele bande, Florile Albe și Banda Stacojie, să se sinucidă sfâșiindu-și gâturile. Este o poveste complexă, cu un ritm alert și destul de dură pe alocuri, dar totodată absolut fermecătoare prin firele narative conexe și prin scânteile romantice care se aprind, în mod inevitabil. Plină de umor, dar și sângeroasă, este, după cum spuneam, o poveste pentru toate vârstele, pe care aș face-o cadou atât unui adolescent de cincisprezece ani, cât și unui cititor ceva mai în vârstă, indiferent că are la activ sute și sute de lecturi din toate genurile. Este imposibil să nu-l cucerească prin complexitate, umor și, de ce nu, duritate și romantism. Nu mai pomenesc de proza luxuriantă și de coperta absolut superbă, care transformă însăși cartea într-un cadou valoros.

 

Cartea recomandată de Raluca Elgyar:

2021 va rămâne, probabil, în istorie ca al doilea an al pandemiei. Un an care ne-a testat din nou resursele de răbdare, reziliență, înțelepciune și acceptare. De aceea, dacă este să aleg o carte care mi-a mers la suflet anul acesta, atunci aceasta este Darul. 12 lecții care îți vor salva viața scrisă de dr. Edith Eva Eger. Este a doua carte a unei femei de 94 de ani (prima carte, Alegerea, a scris-o la 89 de ani), supraviețuitoare a Holocaustului (a petrecut ceva mai mult de un an la Auschwitz, a scăpat cu viață în urma unei întâlniri cu temutul doctor Mengele, dansând pentru acesta o bucată dintr-un balet), absolventă de Psihologie la vârsta de peste 50 ani.

Darul este o carte terapeutică, care ne pune față în față cu fricile și credințele noastre limitative. Nu este o carte motivațională care oferă rețete aplicabile tuturor, este împărtășirea curajoasă a unei experiențe de viață excepționale, o pledoarie pentru a ne privi trecutul în ochi, a-l accepta și a-l vindeca. Edith Eva Eger ne spune că niciodată nu este prea târziu pentru acest exercițiu de autenticitate și de asumare a ceea ce suntem.

Până la urmă, nu ceea ce ni se întâmplă contează cel mai mult, ci ceea ce alegem noi să facem cu aceste întâmplări.“ O doză de înțelepciune mereu actuală și necesară acum mai mult decât oricând.

 

Cartea recomandată de Andrea Balint:

Recomandarea mea de lectură pentru Crăciun este o carte despre cum, atunci când îți deschizi inima către oameni, minuni încep să se întâmple. Este o poveste despre curaj și prietenie care te inspiră să pleci din fața ecranului, indiferent care ar fi acela, și să vrei să întâlnești oameni în viața reală, față în față. Să surprinzi un zâmbet care nu poate fi transpus în niciun emoticon sau să oferi o strângere de mână eliberatoare de oxitocină.


Schimb de viețieste despre a ieși din zona te confort, rutină, uneori chiar siguranță, pentru a perminte vieții să curgă prin tine și în favoarea ta. O bunică și nepoata ei îndrăznesc acest act de curaj de a petrece o lună una în locul celeilalte, în orașul și în casa celeilalte. Astfel ele redescoperă cine sunt în autenticitatea lor, care fusese estompată de rutină.

E atâta căldură și amuzament între rândurile acestei cărți, încât un ceai lângă bradul de Crăciun și această lectură sunt perfecte pentru relaxare și încărcare.

 

Cartea recomandată de Corina Moisei-Dabija:

Sărbătorile de iarnă sunt prilej pentru a oferi celor dragi căldură, empatie și multe îmbrățișări, dar și cărți minunate care le-ar face sărbătoarea de-a dreptul memorabilă. Am decis să aleg drept cadou pentru cea mai bună prietenă a mea cartea Memoriile unui motan călător de Hiro Akirawa, tradus la editura Humanitas Fiction, în colecția Raftul Denisei.

 

În primul rând, draga mea amică și confidentă adoră pisicile, deci sunt sigură că acest volum îi va merge direct la inimă. Este un roman de o empatie și de o sensibilitate cum rar se mai întâlnesc în literatura contemporană. Este o carte în care loialitatea, prietenia și credința se împletesc într-un tandem minunat, cu un final care, sunt sigură, îi va sfâșia și recompune inima la loc. Cred eu, că o astfel de carte se administrează aidoma unui leac, la început de an, atunci când ne suplinim rezervele de credință în oameni și în fericire.

Dacă îți dorești ca darul tău să impresioneze, să atingă strunele cele mai sensibile ale unui suflet, atunci această carte este mai mult decât indicată. Scrisă într-o manieră caldă, cu scene care nu au cum să te lase indiferent, aceasta se va întipări mult timp în memoria cititorului și se va transforma într-o amintire cu aromă de portocală, glintwein și seri petrecute lângă foc.

 

Cartea recomandată de Andreea Chebac:

Când mă gândesc la sărbătorile de iarnă, mă gândesc la familie și la faptul că este unul dintre puținele momente în care suntem toți împreună. E o ocazie bună să depănăm povești sau să repetăm aceleași istorisiri iar și iar. Cartea aleasă de mine se potrivește de minune cu atmosfera asta de a fi în sânul celor dragi: Ereditate, de Miguel Bonnefoy.

Autorul, născut din părinți latino-americani cu naționalități diferite, deci cu un bagaj cultural diferit, și crescut o vreme în Franța, transformă toate aceste experinețe într-un roman în care, așa cum poate ați ghicit, este vorba despre ereditate sub forma unei saga de familie. Mizând într-un mod care pe mine m-a cucerit pe ideea de mitologie familială, povestea din carte mi-a oferit ocazia unei călătorii exotice în Chile, alături de membrii familiei Lonsonier. Deși emigranți, ei își păstrează spiritul francez generație după generație, patria natală rămânând mereu un punct luminos în mintea lor, în toți cei o sută de ani de exil.  Personajele inspirate de familia paternă a autorului sunt suficient de veridice încât să te „tragă”  cu ele în mijlocul acțiunii alerte a romanului, într-un vârtej de fapte istorice poleite cu puțin realism magic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu