Autor: Jérôme Kerviel
Rating:
Editura: Trei
Anul aparitiei: 2010
Traducere: Doru Mares
Numar pagini: 240
ISBN: 978-973-1989-00-6
“Realitatea însă, după cum s-a văzut, este cu totul alta şi are
un singur nume: angrenajul. Angrenaj al unui sistem care foloseşte
oamenii până-i zdrobeşte, angrenaj al comportamentelor acestor oameni
care nu mai reuşesc să se controleze, angrenaj al unor mecanisme care o
iau razna, angrenaj al unor interese personale care blochează
manifestarea adevărului. Ce mai înseamnă, în asemenea condiţii,
minunatele cuvinte “libertate individuală” şi “coeziune colectivă”?
Nimic. Absolut nimic.”
Jérôme Kerviel este un personaj cât se poate de real, iar cartea
relatează integral experienţele acestuia. Fost trader la Société
Générale, acesta a fost trimis la închisoare pe baza acuzaţiei de a fi
fraudat sistemul bancar, paguba ridicându-se la suma ameţitoare de 4,9
miliarde de euro... Cartea de faţă se vrea a fi un drept la replică,
drept care nu i-a fost acordat niciodată pe nici un alt suport material
sau în vreun context. Cât de vinovat este Jérôme pentru paguba
provocată? Veţi judeca singuri în timp ce veţi parcurge paginile acestei
cărţi – jurnal.
Simt nevoia să spun din capul locului că nu am mai citit niciodată o carte atât de puternică, care să mă impresioneze atât de mult şi care să îmi provoace emoţii de-a dreptul organice. Poate vi se spune deseori în recenzii că o anumită carte cu acţiune fictivă se citeşte cu sufletul la gură… Credeţi-mă, sunt nişte minciuni. Nimic nu se compară cu veridicitatea dată de relatarea unor întâmplări reale, prin care chiar a trecut un om. Când eram la capitolul “Închisoarea”, mi-am dat seama la un moment dat că respiram precipitat... Şi nu, nu mi se întâmplă asta prea des atunci când citesc.
Devii încă de la început aliatul lui Jérôme. Afli că a fost un trader mult prea pasionat de munca lui, care a renunţat la viaţa personală, la familie, la toţi cei dragi şi la sine pentru a plonja orbeşte în viaţa profesională, care îi acapara tot timpul şi spaţiul. Casa îi este înlocuită de trading-room, pasiunile dispar sub monopolul activităţilor financiare desfăşurate la bancă, iar prietenii sunt substituiţi cu colegii de birou.
Jérôme se simţea viu într-un astfel de context, inuman pentru cei mai mulţi dintre noi. Nu că ar fi fost nefericit cu sine şi că ar fi căutat un refugiu în carieră, aşa cum fac aşa numiţii workaholici. Traderul de faţă era pasionat de ceea ce făcea, se simţea util şi împlinit, se bucura de câştigurile aduse băncii care l-a primit pe un post la care nici nu îndrăznea să viseze şi în plus prinsese febra rapidităţii operaţiunilor financiare.
Se trezeşte însă din euforie în momentul în care îşi dă seama că întregul sistem este unul viciat, plin de hibe şi zone întunecate. Strategiile folosite, extrem de riscante, sunt totuşi încurajate şi aprobate de superiori, aceeiaşi superiori care ulterior vor declara în faţa justiţiei că nu au văzut, nu au auzit şi nu au ştiut nimic... O dată cu colapsul economic din 2008, Jérôme conştientizează dureros că este singur în faţa tuturor. Operaţiunile de trading, aflate pe piloni mai degrabă putreziţi decât siguri, duc la o prăbuşire greu de oprit, odată ce a fost declanşată.
Într-un astfel de context, cine va suporta consecinţele? Un întreg sistem financiar care a mers pe un pod mişcător, superiorii care, dintr-o dorinţă disperată de câştig, au aprobat tacit încălcarea tuturor regulilor de siguranţă sau instituţia bancară, condusă de principiul: “fiţi ascultători, dar învăţaţi să nu mai ascultaţi”, atât timp cât prosperitatea financiară, cu tendinţe de exces, este asigurată?
Le va suporta pionul. Cea mai neînsemnată piesă din joc este găsită răspunzătoare de toată vina, inconştienţa şi păcatele colective. Jérôme se trezeşte tras într-un vârtej apocaliptic, hiperbolizat şi de o presă înnebunită după scandal, devenind peste noapte un soi de persona non grata, inamic numărul 1, criminal, terorist, fanatic şi ce vă mai puteţi închipui mai rău şi reprobabil. Iar replica unui poliţist te sleieşte pur şi simplu de puteri:
“Ştim că v-au băgat degeaba, dar asta e situaţia...”
-
Plusuri
O experienţă de viaţă puternică, redată cât se poate de veridic şi tulburător.
-
Recomandari
Celor care sunt atraşi în special de cărţi inspirate de evenimente reale şi celor care lucrează în domeniul financiar. Vor cunoaşte şi faţeta “neagră” a acestei lumi, asta dacă nu au făcut deja cunoştinţă cu ea...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu