Autor: Michael Bar-Zohar și Nissim Mishal
Rating:
Editura: Litera
Anul aparitiei: 2014
Traducere: Adela Motoc
Numar pagini: 448
ISBN: 978-606-686-604-0
„Forța motrice a Mossadului sunt luptătorii săi fără nume – bărbați și femei care-și riscă viața, trăiesc departe de familiile lor sub identități asumate, execută operațiuni temerare în țări dușmane, unde cea mai mică greșeală le poate aduce arestarea, tortura sau moartea. În timpul Războiului Rece, cea mai rea soartă pentru un agent secret capturat în Occident sau în blocul comunist era să fie schimbat cu un alt agent pe vreun pod rece și cețos din Berlin. Rus sau american, britanic sau est-german, agentul știa întotdeauna că nu era singur, exista întotdeauna cineva care să-l aducă înapoi din frig. Dar pentru luptătorii singuratici ai Mossadului nu există schimburi și poduri în ceață; ei plătesc cu viața pentru cutezanța lor.”
Deși ușor exagerat – în sensul că nu toți agenții din Războiul Rece au fost salvați cu ajutorul vreunui schimb și nici chiar toți agenții Mossadului sunt uciși dacă sunt prinși – acest pasaj este cu siguranță impresionant, prezentând o realitate extrem de crudă și greu de acceptat, cu atât mai mult de asumat. Această față a războaielor guvernului israelian cu lumea înconjurătoare a fost întotdeauna învăluită într-o ceață densă. Pentru multe dintre evenimentele din această țară și din țările vecine a fost învinovățit Mossadul, care de fiecare dată – aproape – s-a disculpat, mai stângaci sau mai profesional. Michael Bar-Zohar și Nissim Mishal încearcă să facă lumină într-o zonă extrem de gri, dar evident, acest lucru nu poate fi posibil decât cu acordul organizației, care a încercat să-și acopere urmele de fiecare dată. Așa încât, calculând la rece, dezvăluirile din această carte sunt strict cele care sunt deja cunoscute ca fiind prea fundamentate ca să mai fie considerate zvonuri, sau cele care, chiar dacă vin ca o surpriză, sunt mult prea inofensive. Cele mai multe dintre întâmplările descrise aici au fost deja descrise prin diferite alte cărți sau articole de ziar care, la vremea respectivă, au fost în general negate de Mossad. Mărturie stă bibliografia pe care au folosit-o cei doi autori, care abundă în articole de ziar și cărți publicate, ce-i drept, multe în ebraică.
Ceea ce încearcă însă în mod declarat să facă această carte, este să curețe imaginea unei organizații care de decenii are de suferit din cauza multor eșecuri, dar și din cauza unora dintre reușite, cele care sunt foarte controversate. Dacă reușește sau nu, cred că depinde mult de credulitatea cititorului și de dispoziția lui de a se lăsa, dacă nu manipulat, cel puțin influențat de ceea ce nu este altceva decât o carte-document cvasioficială a Mossadului.
Baza cărții o reprezintă câteva misiuni cruciale pe care Mossadul le-a întreprins prin agenții săi de-a lungul timpului. Fie că este vorba despre misiuni încununate cu succes sau de misiuni eșuate, descrierea lor este, sau pare a fi amănunțită, însoțită de justificări și explicații menite să clarifice nu doar scopul acestor misiuni, ci și factorii – interni și externi – care le-a influențat. Fie că este vorba despre obținerea „Discursului secret” al lui Hrușciov, de capturarea lui Eichmann, de aducerea în Israel a evreilor etiopieni sau de alte misiuni, unele dintre ele eșuate lamentabil, prezentarea este categoric emoționantă, punând în evidență mai mult ca în alte prezentări de misiuni, umanitatea agenților implicați.
Un alt punct forte al cărții este istoria acelor agenți care „au plătit cu viața pentru cutezanța lor”. Și nu sunt puțini. Începând cu Yehuda Taggar, care a fost dus la spânzurătoare în Damasc, i s-a pus lațul de gât și i s-au agățat sacii de nisip de picioare, după care, așteptându-i-se mărturia – care nu a mai venit – și până la Ellie Cohen, poate cel mai performant dintre spionii Mossadului, care a reușit să ajungă Consilier al Ministrului Apărării în guvernul sirian și al cărui tragic sfârșit a mișcat întreaga lume, agenții prezentați în această carte au o carismă extrem de bine ajustată la rolul pe care l-au avut în diferitele misiuni. Cred că abordarea este ușor subiectivă. Ca paranteză, Richard Sorge, unul dintre cei mai eficienți spioni pe care i-a avut Rusia în preajma celui de-al doilea Război Mondial, este prezentat de Robert Whymant ca având un caracter arogant, nesuferit și extrem de greu de suportat. Astfel de caractere au, în cartea lui Michael Bar-Zohar și a lui Nissim Mishal doar acei spioni care s-au dovedit nefaști pentru Mossad.
În afară de aceste ajustări, mai sunt și câteva note patetice, pur comerciale, care apelează în modul cel mai direct cu putință la sentimentele cititorului. Unul dintre exemplele care, prin prezentare, m-a făcut să-l rețin, este cel în care este descrisă evacuarea evreilor etiopieni din Addis-Abeba, când într-unul dintre avioane „a fost doborât un record mondial: un Boeing 747 El Al a luat la bord 1087 imigranți. Dar când a aterizat, transporta 1088. În timpul zborului se născuse un copil.”
La fel ca cele mai multe dintre cărțile din colecția Bestseller a editurii Litera, și aceasta este una care se citește foarte ușor, conținând în același timp multe informații, concentrate în povești bine construite. Nu este prima carte din lista preferatelor mele din această colecție, dar este, cu siguranță una pe care îmi pare bine că o am în bibliotecă.
-
Plusuri
Cartea reprezintă o agregare a informațiilor care există deja, dar sunt împrăștiate prin diferite ziare, cărți și alte tipuri de publicații, multe dintre ele în ebraică. Este o inițiativă salutară, având în vedere misterul care înconjoară una dintre cele mai eficiente agenții secrete din lume, Mossadul.
-
Minusuri
Din păcate, senzația pe care Mossad. Istoria sângeroasă a spionajului izraelian o lasă în urmă este aceea de carte măsluitoare, pentru că modul de prezentare justifică eșecurile și celebrează reușitele unor oameni care sunt, până la urmă OAMENI, supuși greșelilor și dotați cu liber arbitru, care câteodată le dictează filiații diferite de cele așteptate, dar care nu-i transformă automat nici în supraoameni, nici în monștri.
-
Recomandari
Recomand cartea împătimiților de literatură de genul celei pe care o promovează colecția Bestseller de la Litera, dar și celor interesați de istoria statului Israel și a serviciului său secret, Mossad.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu