marți, 12 iulie 2022

În numele ipocriziei

 

Titlu: Minciuna lui Michelangelo. Catedrala în flăcări
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2021
Numar pagini: 652
ISBN: 978-606-33-7769-3

Or fi fost majoritatea, dar niciunul nu și-a petrecut atât timp înfierând, blestemând, dând bule, enciclice, scriind scrisori pline de ură și de fiere precum Benedict al XVI-lea. El desăvârșește o operă de două mii de ani, în care o organizație dictatorială, purtătoare a întunericului, nu a luminii, cum ipocrit susține, și-a băgat labele scârboase în viața intimă a oricui, în sufletul bieților oameni. Și asta, în numele unui zeu inventat. În timp ce pedofilii erau tratați cu maximă indulgență.”

Recunosc că nu mi-a fost ușor să citesc această carte și nu mi-e ușor nici să-i fac recenzia. Este o carte complexă, plină de informații despre care autorul susține în prefață că sunt documentate. Nu mă îndoiesc de afirmațiile sale, ci mai degrabă simt un profund respect pentru munca indelungată necesară strângerii unei asemenea cantități de informație.

Pornind de la premisa unor crime ritualice, Igor Bergler spune mai puțin o poveste polițistă despre urmărirea unui criminal, cât țese un labirint întortocheat în care conspirații mondiale, actele de corupție din sânul Bisericii, unele dintre marile mistere ale lumii, intriga și jocurile de culise sunt așezate într-un puzzle provocator.

Istoricul Baker, eroul scrierilor lui Igor Bergler, este de data aceasta chemat în Italia, chiar la Vatican, pentru a-și cunoaște familia extinsă din partea mamei. Când se dovedește că, de fapt, nu familia fusese cea care-l chemase, ci altcineva, începe atât țeserea cât și descoperierea misterelor acestei povești.

Baker ajunge să investigheze o serie de crime și descoperirea fiecărui amănunt semnificativ lăsat drept indiciu ne trezește curiozitatea și ne ține în suspans pentru că ne lasă să înțelegem că e vorba despre mult mai mult decât niște crime din răzbunare. Fiecare pagină dezăluie ceva care știi cu siguranață că va face parte din marele puzzle, iar discuțiile între personaje sunt de-a dreptul captivante și pot reprezenta chiar o lectură de sine stătătoare pentru cineva pasionat de istoria religiilor.

Pentru mine provocarea a fost reprezentată de faptul că este o carte scrisă, deși probabil cu o pasiune pentru istorie, totuși fără suflet. Mi-a pornit mintea, dar nu mi-a vorbit la nivel de emoție. De aceea am trata-o mai mult ca pe un documentar, consumând-o în doze mici, digerabile. Dar asta nu înseamnă că pentru cineva care nu caută emoție în cărți, nu poate fi o lectură extraordinară, mai ales dacă este pasionat de mistere.

  • Plusuri

    Informațiile foarte interesante și stilul clar și concis în care este scrisă.

  • Minusuri

    Un pic greoaie

  • Recomandari

    Celor cărora le plac misterele, conspirațiile, mai ales cele din sânul Bisericii.

Categorie: , | Autor: | Editura:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu