Autor: Wilkie Collins
Rating:
Editura: Corint
Anul aparitiei: 2021
Traducere: Lucian Popa
Numar pagini: 784
ISBN: 9786067939927
Atunci când vezi cartea Femeia în alb de Wilkie Collins, e posibil să te descurajeze, deoarece romanul se întinde pe aproximativ 700 de pagini. Însă pentru fanii unui gen literar care cuprinde mister, crimă şi intrigi, numărul mare de pagini poate fi chiar un plus, deoarece acţiunea şi situaţiile descrise sunt unele complicate, cu drumuri întortocheate şi personaje complexe, care se dezvăluie treptat.
Romanul este considerat precursorul literaturii poliţiste, la vremea la care a apărut (1860) fiind un adevărat fenomen editorial. Wilkie Collins a fost un bun prieten al lui Charles Dickens, iar în perioada respectivă Collins s-a bucurat de un mai mare succes în timpul vieţii decât a cunoscut prietenul lui. Ulterior însă, Dickens va deveni unul dintre cei mai apreciaţi scriitori ai literaturii universale.
Numele romanului, Femeia în alb, a fost ales de autor în ceasul al doisprezecelea, lucru care a atras remarci negative în anumite cercuri care l-au considerat prea melodramatic. Însă în momentul în care prietenul lui, Charles Dickens, a spus: „Nici că putea exista un titlu mai bun”, Collins a ştiut că a făcut cea mai bună alegere.
Femeia în alb va fi un personaj misterios pe parcursul desfăşurării acţiunii.Identitatea ei se va suprapune cu cea a unui alt personaj, aspect care va complica lucrurile şi mai mult. Ea îi apare în cale lui Walter Hartright, profesor de desen, ca o fiinţă neajutorată, confuză, îmbrăcată în alb, parcă venită din altă lume. Cere indicaţii pentru a ajunge undeva, iar Walter o ajută să plece cu o trăsură, imaginea ei persistându-i în minte mult timp după aceea. Va afla ulterior că femeia pe nume Anne Catherick evadase de la un sanatoriu de nebuni, iar el o ajutase să scape fără să îşi dea seama.
Viaţa merge mai departe şi Walter va oferi cursuri de desen nepoatelor unui aristocrat, surorile vitrege Laura Fairlie şi Marian Halcombe. Bărbatul va începe să nutrească sentimente de iubire pentru Laura, pe care o percepe ca pe o fiinţă delicată şi misterioasă.
Aspectul în jurul căruia se construieşte întregul roman este reprezentat de suprapunerea imaginii şi schimbul de identitate dintre Laura şi Anne. Femeia în alb este o prezenţă misterioasă, care contopeşte imaginea celor două personaje. Asemănarea vizuală din prima parte a cărţii se va concretiza ulterior şi într-un schimb de identitate, orchestrată de anumite personaje dornice să pună mâna pe averea unei femei vulnerabile. Practic, identitatea Laurei este furată atât la nivel personal, prin manipularea destinului ei, cât şi la nivel social, prin înlocuirea unei femei cu cealaltă.
-
Plusuri
O carte plină de suspans, cu intrigi, mister, crime şi planuri diabolice, toate în slujba banului care calcă în picioare demnitatea, umanitatea şi dragostea.
-
Recomandari
Pasionaţilor de literatură poliţistă şi de cărţi cu piste întortocheate, care te ţin alert pe tot parcursul lecturii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu