Autor: Shobha Rao
Rating:
Editura: Storia Books
Anul aparitiei: 2019
Traducere: Ruxandra Tudor, Alina Marc – Ciulacu
Numar pagini: 387
ISBN: 978-606-9072-08-0
La una dintre lecțiile de literatură universală din liceu vorbeam despre dimensiunea emoțională a cărților și mi se părea, la acel moment, că această virtute se cuvine a fi găsită doar în muncile literare ale clasicilor, or distanța de timp, de transformare dintre noi și ei este atât de întinsă, încât lucrărilor lor devin aidoma unor efigii. Totuși, literatura contemporană pare să-și ia un avânt și obstrucționează, în mod evident, stereotipurile învechite, demonstrându-ne nouă, cititorilor de rând, cât de important e să analizăm subiecte sensibile. Temeritatea cu care autorii noi debutează, maniera cu care se înscriu în „liga Marilor” este un semn de bun augur pentru toți cei în căutarea unor volume de valoare.
De ce am făcut această introducere? Pentru că astăzi vă invit la o analiză specială a unei cărți care m-a contrariat și șocat, în egală măsură. Inima fetelor arde mai intens este un roman semnat de Shobha Rao și tradus în 2019 la editura Storia Books, în colecția Storia Plus, de către Ruxandra Tudor și Alina Marc – Ciulacu. Titlul, pe care-l consider ușor neinspirat, ar putea să îți sugereze un soi de dramă indiană, aidoma serialelor de la Bollywood, dar... În realitate nu e strop de dramatism cinematografic.
Să facem un popas asupra autoarei, deoarece până la această întâlnire îmi era cu desăvârșire necunoscută. Shobha Rao este o autoare americană, care a imigrat din India. Câștigătoare a Premiului „Katherine Anne Porter” din 2014, Shobha Rao este beneficiara bursei Fundației „Elizabeth George” și a fost antologizată în 2015 la The Best American Short Stories. Să fie oare datorită originilor sale sau perseverenței de emigrant, dar această tânără prozatoare reușește să te ademenească din primele pagini spre o poveste desprinsă din cele mai negre coșmaruri ale umanității.
Poornima și Savitha sunt două fete născute în constelația nenorocirii: sunt sărace, trăiesc într-o societate pur patriarhală și sunt femei – trei ingrediente fatale, aș spune eu. Ajung să fie unite printr-o prietenie aproape fatidică, ducându-și veacul într-un sat uitat de Dumnezeu, dintr-un colț al Indiei. Totuși, destinul le-a fost scris cu sânge și acestea nimeresc, printr-o conjunctură a fatalismului, în cele mai tenebroase unghere ale lumii interlope indiene.
Fără să exagerez, vreau să vă spun că acest roman este marcant. Să distrugi stereotipurile existente despre poporul tău, să amintești unei lumi întregi ce înseamnă violența în familie și cea sexuală, dar mai ales să le spui femeilor din întreaga lume prin vocea personajelor tale că mai există o speranță – iată o realizare demnă de un scriitor de succes.
Narațiunea lui Rao este fluentă, pe alocuri îmbogățită cu sarcasm și ironie, pe alocuri tristă și aducând vag cu o baladă, dar peste tot se resimte acea urmă firavă de speranță. Povestea din „Inima fetelor arde mai intens” este și o lecție bună despre cum să nu te încrezi în oricine, cum să-ți cultivi propria demnitate și cum să nu te lași încolțită de restriștile destinului. Este suficient să citesc un astfel de fragment, ca să înțelegi adâncimea dramei pe care Rao o sondează:
„Fiecare clipă din viața unei femei este o afacere, o afacere pentru trupul ei: mai întâi pentru înflorirea lui, apoi pentru ofilire; mai întâi pentru sângerarea ei, apoi pentru virginitatea ei, după aceea pentru fertilitatea ei (punând la socoteală doar fiii) și în cele din urmă pentru văduvie„.
Meritul unei astfel de cărți este că ne amintește direct și univoc despre condiția precară a femeilor în societățile patriarhale, despre cât de relevant este să îngropăm cutumele învechite și să respingem orice fel de misoginism, luptând nu doar pentru egalitatea de gen, ci și pentru cea de șanse.
Categorie: Lit. contemporana | Autor: Shobha Rao | Editura: Storia Books
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu