joi, 21 iulie 2022

Adevărurile se spun doar la ureche

 

Titlu: Palatul de iarnă. Ecaterina cea mare. Nașterea unei țarine
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 480
ISBN: 978-973-724-684-4
Cumpara cartea

„Știam cum să urmăresc pe cineva fără să fiu văzută, să deosebesc zâmbetele adevărate de cele care ascund trădarea, să zâmbesc batjocoritor la vederea ascunzătorilor prost alese, sub perne sau sub dalele desprinse din podea, locuri pe care le-ar fi putut găsi până și cel mai neînzestrat hoț. Am aflat că a fi invizibil e o virtute a spionilor.”

Cumpără titlul în engleză

palatul de iarna1

Cum te-ai simți într-o lume în care nimeni nu este sincer, iar adevărurile se află doar prin intermediul spionilor? O lume în care atitudinea față de un suveran se schimbă în funcție de câștigarea sau de pierderea puterii? Și în care relațiile nu se bazează pe prietenie, ci exclusiv pe interese?

Într-o astfel de lume trăiește Barbara, devenită ulterior Varvara, atunci când ajunge la curtea țarinei Elisabeta, în Palatul de Iarnă rusesc. Rămasă orfană, Varvara este luată sub „protecția” suveranei și introdusă în breasla croitoreselor. Nu reușește însă deloc să se acomodeze și își dă seama că ea își dorește mai mult, că nu va putea fi niciodată o slujnică model și că vrea să își folosească mai degrabă inteligența decât îndemânarea mâinilor.

Curiozitatea o duce prin încăperile Palatului de Iarnă, unde este surprinsă de cancelarul Bestujev, cel care îi va deveni ulterior mentor în arta spionajului. Pentru că țarina avea nevoie și de alți ochi și urechi, care să o țină la curent cu tot ce se întâmpla la curte. Părerile și vorbele celorlalți nu vor fi aflate niciodată prin întrebări directe, ci doar prin intermediari care pândesc la uși și după paravane, care se uită prin gaura cheii și care se furișează în încăperi pentru a citi pe ascuns scrisori codate și documente.

palatul de iarna2

Astfel, Varvara învață să raporteze cu lux de amănunte tot ce vedea și auzea. Dar conștientizează faptul că de multe ori trebuia să raporteze ceea ce suverana ar fi vrut să audă. Învață cum să manipuleze cuvintele în așa fel încât Elisabeta să îi iubească mai mult pe cei pe care îi iubea și să îi urască și mai mult pe cei pe care îi detesta deja. Devine o spioană profesionistă și își dă seama că are o putere de influențare subtilă asupra deciziilor țarinei, pe care nu și-ar fi putut-o exercita în niciun alt fel.

În lumea crudă și falsă de la curte, Varvara reușește însă să își păstreze discernământul. Are momente în care, efectiv, nu își poate călca pe inimă și clipe în care sinceritatea izbucnește nestăvilită. Simte fățărnicia celor din jur și nu poate deveni la fel de rece și de egoistă. Se va lăsa purtată de afecțiune și de umanitate în deciziile pe care le ia și va fi atentă în cine să aibă încredere și în cine nu.

Iar tendința de partizanat o va ghida în special în alegerile pe care le va face atunci când la curte va sosi prințesa Sofia, naivă și fără nimeni de partea ei. Varvara îi devine spion și o ajută să treacă peste diverse situații critice. O învață cum să îi fie pe plac țarinei, o ajută să se întâlnească în secret cu amantul, îi este alături atunci când pierde primul copil, atunci când îl naște pe al doilea, dar și atunci când va fi nevoită să își ascundă a treia sarcină și să nască în secret.

Părea singura relație de prietenie autentică de la curtea impunătorului Palat de Iarnă. Și totuși, spiritul vicios al jocurilor pentru putere nu va lăsa neatinsă nici personalitatea viitoarei Ecaterina cea Mare, iar Varvara va primi un răspuns dureros, unul dintre cele mai de temut adevăruri pentru cei mai mulți dintre noi...

  • Plusuri

    Un roman bine scris, personaje prezentate detaliat, in varii situații de viață, cu portrete complexe de personalitate. Asocierea stării de spirit a personajelor cu elemente reprezentative de atmosferă și decor.

  • Recomandari

    Nu doar iubitorilor de romane istorice.

Categorie: | Autor: | Editura:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu