Gary Shteyngart
Absurdistan
Editura Humanitas Fiction, 2008
Traducere din engleză de Roxana Patraş.
*****
"Fat Boy Slim" din Leninsburg via NY, Bronx
În secolul XXI, America pare să fi prins gustul "exotic" al romanelor
scrise de emigranţi. Dacă provii din Europa de Est şi ai talent, ai
toate şansele ca în NY să ajungi un scriitor de succes. "Vagul"
ucrainean Jonathan Safran Foer şi "vagul rusneac" venit din
"Leninsburg", Gary Shteyngart sunt numai două exemple. În 2006 (anul
apariţiei în USA), cel de-al doilea roman al său, Absurdistan a fost nominalizat la New York Times Book Review
printre cele mai bune zece romane americane ale anului. American... fie
vorba între noi. Şi pentru că editura Humanitas are în ultima vreme
oferte atât de bune la cărţi, de ce să nu îl răsfoim?Absurdistan
Editura Humanitas Fiction, 2008
Traducere din engleză de Roxana Patraş.
*****
"Fat Boy Slim" din Leninsburg via NY, Bronx
Absurdistan-ul lui Shteyngart este, după cum el declară, "o poveste de iubire" , scrisă cu o "afecţiune rusească lipicioasă, ce poate fi luată drept căldură". Povestea supraponderalului Mişa începe în "Leninsburgul" anilor 2000, când într-o noapte de "mare ieşeală" este înştiinţat de uciderea tatălui său, Boris. Boris care, cu ani în urmă, avusese încredere în el să-l trimită în America să se facă evreu bogat, Boris din a cărui cauză a plutit pe Mississippi spre New York cu penisul circumcis, la fel ca Moise pe Nil, Boris care făcuse avere in afaceri cu petrol din Absurdsvani (?) si care acum era soţul tinerei Liuba.
Mişa s-a întors de doi ani de zile în Rusia şi se simte ca un american captiv într-un corp de rus. Una peste alta, Rusia apare în ochii Rouennei ca un mare "ghetto" în care noţiunile de multiculturalism- multinaţionalism nu fac cât o ceapă dege(ne)rată. Toată fericirea lui Mişa, viaţa lui în ritmuri hip-hop, relaţia lui cu Rouenna stau în "sfânta" viză interzisă de Serviciul de Emigrări. În lungul drum spre "casă", Mişa Vainberg trece printr-o serie de aventuri: partida de sex cu mama vitregă, cumpărarea unui paşaport belgian, fuga spre Absurdsvani (un fel de Palestina), teritoriu cu oameni explozivi ca un vulcan, cu două naţii într-un permanent conflict, o nouă iubire, un nou război, un nou conflict din cauza petrolului şi apoi, în sfârşit, ACASĂ.
Şi cu asta, am povestit tot romanul de aproape patru sute de pagini...
Ce mi-a plăcut la stilul lui Shteyngart? Într-o primă fază am admirat ironia acidă a fiecărui pasaj, comicul rabelaisian (ca să folosesc un termen complicat!:P). Shteyngart deţine capacitatea de a transforma formele vechi într-unele actuale, prin prisma istoriei contemporane, transpusă bucată cu bucată în acest roman. Absurdistan este povestea emigrantului tipic, venit dintr-o regiune estică a continentului care în ultima parte a istoriei recente, nu a dat naştere decât unor valuri interminabile de emigranţi. Mişa Vainberg este totodată un Gargantua în căutarea plăcerilor vieţii (mâncarea şi Rouenna aka Gargamela) şi un reprezentant tipic al oblomovismului (da, el încă mai poate fi întâlnit în astfel de societăţi!!!)
Shteyngart ia în râs tradiţiile perimate, pe el însuşi, conflictele socialo-politico-religioase, viaţa de ghetou, America şi Rusia, competiţia dintre ele, tiparele de frumuseţe, minorităţile sexuale şi toate obsesiile societăţii de astăzi.
Boris este un fel de Stalin defunct care lasă în urma lui o ţară nesatisfăcută. Văduva lui, Liuba Vainberg, scăpată din frâu şi pierdută într-o lume nouă, încearcă să adopte stilul de viaţă occidental însă eşuează lamentabil, asemeni întregii Federaţii Ruse. Suntem ceea ce suntem iar termenii multiculturalism şi multinaţionalim există doar în teorii. În spaţiul absurd, aceştia sunt sinonimi cu conflictul rasial, ca acela dintre "sveni" şi "svani". Toate acestea luate per ansamblu, transformă aventurile într-o epopee contemporană, a "Întoarcerii lui Mişa Vainberg în NY, unde îl aşteaptă "aleasa" Rouenna, care în lipsa lui face un copil".
Romanul este ideal pentru cititorii cu mult timp liber, simţ al umorului şi o minimă sensibilitate pentru politică. Shteyngart scrie un roman inteligent, plin de subtext, in-yer-face şi, paradoxal, elitist.
O abordare interesantă demnă de luat în calcul pentru concediul de vară:)
Momentan, Gary Shteyngart (n.1972) predă creative writing la Columbia University şi Princeton. Alte publicaţii apărute, ca The Russian Debutante Handbook (2002) şi Super Sad True Love Story (2010) îl plasează printre cei mai promiţători scriitori tineri de astăzi.
Notă: Recenzie premiată cu premiul III (categoria Blog - link http://cisternablabla.blogspot.com/2011/07/fat-boy-slim-din-leninsburg-via-ny.html) la concursul LibHumanitas: Face a Book 3 / Confruntă-te cu o carte (8 august 2011 - 22 septembrie 2011). Mai multe detalii aici.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu