În cartea sa - Harem: lumea din Spatele vălului, Alev Lytle Croutier se transformă într-o Șeherezadă istorică, ce așterne lumea fascinantă a Orientului la picioarele curioșilor ce vor să privească dincolo de văl.
Ca să fiu sinceră, interesul meu pentru acea lume a fost hrănit de-a lungul anilor datorită serialului brazilian Clona. El a fost primul contact cu lumea orientală, cu regulile sale stricte, dar și cu poveștile misterioase și periculoase care sfidau legile Coranului. Apoi se adaugă poveștile copilăriei, ale Șeherezadei și ale lui Ali Baba.
Așa că mi-am dorit mai presus de orice să aflu două lucruri: până unde se întinde ficțiunea și unde începe realitatea și care a fost percepția femeilor, care și-au dus viața în haremuri, asupra a ceea ce au trăit.
Nu cred că există ceva care m-ar fi pregătit pentru ce aveam să descopăr și nu puține au fost momentele când a trebuit să mă opresc din citit și să reflectez asupra faptului că nu aveam în faţă o operă de ficțiune, că cele relatate provin din documente istorice, din corespondențe, că sunt reale și nu închipiute, oricât de mult ar fi simțurile înșelate de opulența omniprezentă.
Și asta este ideea de bază a cărții – opulența. Pentru că în ciuda oricăror neajunsuri, a condiției de sclavă pe care o avea femeia, a unei existențe controlate până în cel mai mic detaliu, opulența e cea care îți fură ochii și situează restul faptelor în spatele vălului.
Croutier își împarte opera în secțiuni distincte pornind de la Marele Harem al Sultanului ca apoi să se concentreze pe haremurile din oraș și pe întâlnirea Occidentului cu Orientul. Îndubitabil cea mai interesantă parte e cea a Marelui Harem în care aflăm despre semnificația sa, despre sclavi, de Haremul din Serai, odalisce și sultane, eunuci, Cușca de Aur rezervată copiilor fostului sultan care îi priveayă de libertate pe viaţă, dar care ajunge să îi salveze pe aceștia de la moarte, și multe altele.
Viața de zi cu zi din cadrul haremului cu jocurile sale, poveștile, hainele și bijuteriile, mâncarea și baia turcească par a fi desprinse dintr-o lume de vis pentru că altfel e greu de imaginat o asemenea bogăție și generozitate revărsate asupra oricăror femei din lume.
Dar visul oriental nu e doar baclava şi şerbet, iar pe lângă poveștile de dragoste sau ritualurile de înfrumusețare complexe apar geloziile și rivalitățile, comploturile, crimele, manipulările și lupta pentru putere atât în cadrul haremului cât și în afara sa.
Între 1541 și 1687 dictonul „În spatele fiecărui bărbat puternic se află o femeie” prinde viață pentru că acea perioadă ajunge să fie cunoscută în istorie drept Sultanatul Femeilor, perioadă în care acestea ajung să conducă de fapt întregul stat și să își aranjeze căsătorii avantajoase pentru fete sau să numească în funcții importante bărbați care le vor servi drept aliați și alături de care își vor putea consolida puterea în cadrul Haremului.
Trecând peste practicile barbare de castrare a eunucilor și peste felul în care ajungeau multe dintre femei în harem (fiind cumpărate din piața de sclavi sau răpite și dăruite sultanului) ceea ce rămâne în urmă e de o importanță deosebită pentru că vorbește despre rolul femeii în societate și abilitatea sa de a se descurca în orice situaţie. Rămân în urmă obiceiuri care nu se mai practică acum și o grație și grijă pentru felul fiecăreia de a se prezenta care mai poate fi întâlnită doar la geișele japoneze sau pe vremea fostului Imperiu Chinez.
Așa că dacă vă tentează o călătorie exotică prin intermediul unei cărți nu ezitați să lecturați Harem: lumea din Spatele vălului de Alev Lytle Croutier pentru că nu veți regreta timpul pierdut.
PLUSURI
Împărţirea pe secţiuni care permite lecturarea aleatorie a capitolelor.
Îmbinarea dintre text şi ilustraţii care acompaniează şi potenţează cele citite.RECOMANDARI
Celor ce își doresc o cartea care să le taie răsuflarea cu frumuseţea sa, care să le farmece imaginaţia şi care totuşi ţine de domeniul realului şi nu al fantasticului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu