duminică, 7 august 2022

Ceva, cândva, cumva declanșează performanța

 


Titlu: Codul talentului
Autor: 
Rating: 
Editura: 
Anul aparitiei: 2013
Traducere: 
Numar pagini: 248
ISBN: 978-606-8309-89-7
Cumpara cartea

Întotdeauna am susținut că, exceptându-i pe proști, oamenii nu diferă prea mult în privința intelectului, doar în ceea ce privește zelul și munca asiduă. Charles Darwin

Cumpără titlul în engleză

V-ați întrebat vreodată de ce Brazilia oferă jucători de fotbal atât de buni? Sau de ce unul din nouă jucători de ligă profesionistă de baseball provin din Republica Dominicană? Dar scriitorii din Anglia contemporani cu Shakespeare sau artiștii plastici ai Renașterii italiene, în timpul căreia Florența, un oraș atât de mic a avut de oferit o explozie de genii? Ce au în comun acești oameni?

Chiar și în viața noastră de zi cu zi, unii dintre noi au talente speciale, alții nu… oare ce fac în plus primii față de ceilalți?

Ei bine, Daniel Coyle a interogat elevi și profesori ai unui club de tenis din Rusia, club care a dat câțiva jucători de tenis de top mondial. A vizitat o școală de muzică din Dallas, care a lansat o întreagă generație de cântăreți-fenomen. A studiat spectaculosul fotbal brazilian. În 1997 Coreea de Sud nu avea niciun jucător de golf profesionist în top 20 mondial. Acum are 8 femei în top 20. Cum s-a întâmplat asta? Coyle pomenește chiar și fenomenul performanțelor obținute de regizorii de film români la festivalele internaționale de film.

Totul se rezumă la trei acțiuni foarte importante care au la bază un singur lucru: mielina, acea substanță ce izolează circuitele neuronale și care are rol de conductor al impulsurilor electrice. Cartea este structurată în trei părți: Antrenament intens, Declanșarea și Măiestria talentului. Aceste trei elemente contribuie la formarea mielinei, substanță care crește considerabil viteza și precizia mișcărilor și gândurilor. Deși deprinderile oamenilor sunt multiple, ceea ce au în comun este faptul că devin mai buni ameliorându-și sincronizarea, viteza și precizia, perfecționându-și circuitele neurale, pe scurt crescându-și cantitatea de mielină. Iar partea interesantă este că ne naștem cu o cantitate fixă de mielină dar aceasta poate fi crescută de-a lungul timpului prin antrenament. De asemenea, cu cât acționăm mai des un circuit, cu atât mielina optimizează acel circuit. De aici și categoria Antrenament intens, fără de care nu poate avea loc Declanșarea: motivația de a continua, curiozitatea etc.

Talentele lumii muncesc mult, perseverează, pentru fiecare a existat un declic la un moment dat, Coyle nu exclude factori precum moartea unui părinte (înșirând o listă infinită de personalități cărora le-a murit un părinte în primii 10 ani de viață), mediul sărac în care au crescut sau o persoană care le-a marcat existența.

  • PLUSURI

    Cartea mi s-a părut foarte documentată, stufoasă chiar în situații doveditoare ale rolului mielinei, sau ale efectului antrenamentului intens.

  • MINUSURI

    Informația în sine nu este ceva nou în domeniul neurologiei dar în lumea agitată în care trăim, o asemenea lectură ne amintește că am putea face mai multe cu creierul nostru.

  • RECOMANDARI

    Celor care sunt interesați să-și optimizeze performanțele în orice domeniu.

Categorie:  | Autor:  | Editura: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu