duminică, 12 iulie 2015

Noi aparitii la Editura Humanitas

Humanitas
n e w s l e t t e r 12 iulie 2015
Noi aparitii la Editura Humanitas
Lomografii citeste cateva pagini
Cumpara in libhumanitas.ro
Ioana Nicolaie
Lomografii
Lansare de carte – joi, 23 iulie, ora 19, Libraria Humanitas de la Cismigiu

„Cartile mele de versuri sunt povesti. Au crescut pe un schelet narativ, s-au vertebrat epic, desi formal s-au folosit de artificiile stilistice ale poeziei. In Poza retusata am incercat sa fixez contorsiunile unei povesti de dragoste, in Nordul am vorbit despre copilarie, si trauma, si sentimentul de minoritar in ultimul deceniu de comunism, in Credinta am incercat sa-mi inteleg mai bine trecutul faulknerian si convulsiv, iar in Autoimun am vorbit despre boala, maturitate si implacabil. Fiecare poezie e, de fapt, un fragment al istoriei pe care o subintinde. Prin urmare, orice antologare e aproape imposibil de facut. Am operat totusi o selectie pe primul volum, caruia i-am adaugat si cateva texte inedite, pe cand Autoimun, de pilda, este inclus integral. Celelalte doua carti reiau antologia Cenotaf, aparuta in anul 2006.“ (Ioana Nicolaie, iunie 2015)
„O autoare sobra de un subtil rafinament, ale carei legaturi subterane dezvaluie o sensibilitate atipica pentru timpurile noastre, de o originalitate frapanta.“ (Andrei Bodiu)
Editura Humanitas
978-973-50-4889-1
Bucuresti citeste cateva pagini
Cumpara in libhumanitas.ro
Paul Morand
Bucuresti
Lansare de carte – miercuri, 15 iulie, ora 19, Libraria Humanitas Kretzulescu

Cartea care ne-a asezat pe harta destinatiilor turistice
La 80 de ani de la intaia aparitie, Humanitas ofera Bucuresti intr-o traducere pe masura, semnata de Emanoil Marcu, si cu imagini de epoca ce urmaresc meandrele scrisului lui Paul Morand.
Pana la Paul Morand, scrierile despre Bucuresti erau mai degraba simple dari de seama, importante pentru cercetatori romani, dar lipsite de ecou in randul publicului din alte tari. Odata cu el insa, capitala Romaniei, cu umbrele ei istorice si cu prezentul ei pitoresc, cu contrastele ei si cu farmecul ei nespus, intra in atentia unui autor capabil s-o faca cunoscuta lumii intregi. Si asta pentru ca impenitentul calator care a fost Paul Morand, autor a nenumarate carti de calatorie in locuri exotice de pe intreg globul, e mai presus de orice un mare scriitor, care stie sa priveasca si mai ales sa inteleaga, sa coboare de la vasta panorama la amanuntul plin de viata. Ca atare, observatiile sale despre frumusetea si deopotriva despre „uratul“ locului sunt atat de acute, incat chiar si astazi cititorul are sentimentul ca-l insoteste in cala toria sa prin timpul si spatiul Bucurestilor. O prospetime care nu e straina, desigur, de minunata limba in care Paul Morand isi exprima elogiile sau deceptiile, exclamatiile admirative sau ironice.
Editura Humanitas, seria Vintage
Traducere de Emanoil Marcu
Editie ilustrata
ISBN 978-973-50-4829-7
Aparitii. Fantome, vise si mituri citeste cateva pagini
Cumpara in libhumanitas.ro
Aniela Jaffé
Aparitii. Fantome, vise si mituri
Cuvant inainte de C.G. Jung
„Psihologia inconstientului ne-a aprins lumini noi in atatea alte privinte, incat ne-am putea astepta sa lumineze si lumea intunecata a povestilor fantastice vesnic tinere. Din materialul bogat care sta la baza acestei carti, psihologia abisala dobandeste intr-adevar cunostinte noi si insemnate, carora se cuvine sa li se acorde intreaga atentie. O pot recomanda deci tuturor celor care stiu sa aprecieze ceea ce sparge benefic monotonia cotidianului, ne zdruncina (uneori) siguranta de sine si ne face sa avem parte de presimtiri.“ (C. G. Jung)
Editura Humanitas, colectia Eseu
Cuvant inainte de C.G. Jung
Traducere de Daniela Stefanescu
ISBN 978-973-50-4807-5
Noi, copiii din Bahnhof Zoo citeste cateva pagini
Cumpara in libhumanitas.ro
Christiane F.
Noi, copiii din Bahnhof Zoo
Transcriere dupa inregistrari audio de Kai Hermann si Horst Rieck
Christiane F. este un copil inteligent si plin de personalitate care creste intr-un cartier nou construit din Berlinul de Vest. Detesta betonul din jur, sufera din cauza atmosferei tensionate din familie. Dar vrea sa-si traiasca viata din plin si, cu timpul, se refugiaza tot mai mult in mijlocul gastii. Cu cei de varsta ei, Christiane se simte libera. Se indragosteste de muzica lui David Bowie, incearca hasis si LSD. La treisprezece ani, ia pentru prima data heroina. La paisprezece ani, face deja trotuarul ca sa aiba bani de droguri. Incepe o viata nebuna, intr-o permanenta haituiala. Dar, desi suferinta cotropeste prematur ingenuitatea copilareasca, n-o poate risipi cu totul.
Cand a ajuns sa depuna marturie la tribunal, Christiane F. a fost abordata de jurnalistul Horst Rieck, care s-a aratat interesat sa afle mai multe despre ea. Timp de doua luni, adolescenta si-a spus, cu totala sinceritate, vibranta poveste de viata. La transcrierea inregistrarilor, Rieck si colegul sau, Kai Hermann, au inteles sa pastreze nealterata vocea Christianei, intregind perspectiva ei asupra evenimentelor cu relatarile mamei si ale altor persoane care i-au cunoscut pe tinerii „davisti“ din Berlinul anilor '70. A iesit o carte indrazneata, trista, fascinanta, care respira vitalitate prin toti porii.
Volumul a fost tradus in peste cincisprezece limbi si a aratat lumii intregi cum ajung niste copii sa-si duca viata intre heroina si trotuar. Ecranizarea din 1981 a fost, de asemenea, un succes international. Editia de fata contine o serie de fotografii cu prietenii Christianei si cu locurile unde isi petreceau timpul narcomanii din Berlin.
Editura Humanitas, colectia Memorii/jurnale
Traducere de Alexandru Suter
ISBN 978-973-50-4812-9
Cum sa ne crestem fetele citeste cateva pagini
Cumpara in libhumanitas.ro
Steve Biddulph
Cum sa ne crestem fetele
Sa ne ajutam fiicele sa devina femei intelepte, afectuoase si puternice
Un ghid practic scris cu pasiune si un semnal de alarma tras de Steve Biddulph, autorul bestsellerului international Cum sa ne crestem baietii

Traim intr-o lume in care presiunile sociale asupra fetelor si femeilor tinere sunt enorme, dupa cum enorme sunt si presiunile economice care ii tin adesea pe parinti departe de copii. Cartea lui Steve Biddulph descopera nebanuite resurse de forta si energie in viata de familie si ii invata pe parinti cum sa creasca fete increzatoare in fortele lor, bine adaptate si fericite. Scriind cu caldura si umor, nu doar din perspectiva psihologului, ci si a tatalui, autorul le dezvaluie atat cuplurilor de pa rinti, cat si mamelor si tatilor singuri cum sa navigheze cu abilitate printre obstacolele ivite in calea fiicelor lor, indrumandu-le cu dragoste si ajutandu-le sa devina puternice si independente.
Editura Humanitas, colectia Practic
Traducere de Nicoleta Draghiceanu si Veronica Sidon
Ilustratii de Kimio Kubo
ISBN 978-973-50-4828-0
Editii 2015
Romania, tara de frontiera a Europei citeste cateva pagini
Cumpara in libhumanitas.ro
Lucian Boia
Romania, tara de frontiera a Europei
Dupa ce a supus unei analize critice multiplele constructii ale istoriei nationale, Lucian Boia ofera acum propria sa imagine a Romaniei. Din acest punct de vedere, Romania, tara de frontiera a Europei completeaza si intregeste demersul initiat in Istorie si mit in constiinta romaneasca: cele doua carti fac acum, la nivelul interpretarii, corp comun.
Ce este Romania? Raspunsul nu poate fi gasit decat in istorie, intr-o istorie globala pe care Lucian Boia o construieste altfel decat o stim din istoriile traditionale de pana acum. El isi invita cititorul sa participe la o pasionanta explorare de-a lungul celor mai diverse itinerarii ale trecutului si prezentului, nelipsind nici incursiunile in Panteonul national sau o plimbare pe strazile Bucurestiului. O pondere semnificativa este acordata istoriei recente: comunismul si anii de dupa 1989. Din toate acestea se contureaza imaginea unei tari care este altfel decat celelalte si, mai ales, se desprinde o explicatie: de ce este Romania ceea ce este.
Editura Humanitas, serie de autor
ISBN 978-973-50-4616-3
Crezul. Tatal nostru citeste cateva pagini
Cumpara in libhumanitas.ro
***
Crezul. Tatal nostru
in unsprezece limbi
Aceasta carte ne infatiseaza Crezul si Tatal nostru in unsprezece limbi: romana, greaca, latina, engleza, germana, franceza, italiana, spaniola, maghiara, armeana si rusa. Cele doua texte fundamentale ale credintei crestine sunt insotite de acuarelele lui Horia Bernea, intr-o excelenta redare grafica. O carte cadou, in format de buzunar, prin care ne reintalnim cu radacinile crestinismului si cu sensibilitatea pastelata a lui Horia Bernea.
Editura Humanitas
ISBN 978-973-50-4870-9
Evgheniti, ciocoi, mojici citeste cateva pagini
Cumpara in libhumanitas.ro
Constanta Vintila-Ghitulescu
Evgheniti, ciocoi mojici
Despre obrazele primei modernitati romanesti (1750–1860)
Lumea acestei carti, revelata de arhivele ecleziastice, administrative si penale, este caleidoscopica si neinchipuit de exotica. Eroii provin din toate straturile societatii: boieri mari, care alearga dupa dregatorii si decoratii; boiernasi, targoveti si negustori care, luandu-i ca model pe primii, cauta sa cumpere ranguri; boieri de tara care duc dorul vietii la oras; sateni si oraseni care traiesc dupa randuielile stravechi ale bunei vecinatati; preoti care se ingrijesc de armonia comunitatii, daca nu cumva o tulbura chiar ei; slugi de la care stapanii tot asteapta dovezi de cinste si statornicie. Aceasta lume intra in prefacerile primei modernizari, mai ales in epoca Regulamentelor Organice, dar intr-un chip care, de atunci, ne face unici.
Editura Humanitas, colectia Istorie
ISBN 978-973-50-4881-5
Omul care isi confunda sotia cu o palarie citeste cateva pagini
Cumpara in libhumanitas.ro< /a>
Oliver Sacks
Omul care isi confunda sotia cu o palarie
Omul care isi confunda sotia cu o palarie s-a bucurat de un rasunator succes in lumea intreaga si in cele mai diverse medii intelectuale si artistice. Pornind de la cartea doctorului Sacks, Michael Nyman a compus, in 1986, o opera, iar regizorul Peter Brook a pus in scena, in 1993, un celebru spectacol de teatru.
Un profesor de muzica isi confunda (la propriu) sotia cu o palarie. Un barbat nu-si recunoaste propriul picior. O femeie nu mai stie ce inseamna stanga. Persoane considerate retardate mintal dovedesc capacitati iesite din comun. Toate aceste bizarerii sunt cazuri neurologice reale, cu care s-a confruntat doctorul Oliver Sacks. 24 de asemenea povestiri alcatuiesc o imagine asupra mintii omenesti – am fi tentati sa spunem: asupra patologicului, daca am putea trasa o frontiera neta intre normalitate si patologie. Cu veritabil talent literar (e scriitor in toata puterea cuvantului), Oliver Sacks nu se aventureaza sa traga concluzii si sa eticheteze, ci prezinta un tulburator spectacol al mintii.
Editura Humanitas, colectia Pasi peste granite
Traducere de Dan Radulescu
ISBN 978-973-50-4840-2

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu