sâmbătă, 26 mai 2018

Marea Unire pentru cei mici

Ana Iorga şi Filip-Lucian Iorga (text), Octav Ungureanu (ilustraţii color)
Marea Unire pentru cei mici
Editura Vremea, 2018




*****
Cuvânt înainte

Editura Vremea celebrează Centenarul Marii Uniri cu gândul la generaţia de care depinde viitorul nostru. Aceasta este misiunea celui mai nou titlu apărut la Editura Vremea, Marea Unire pentru cei mici, o carte cu ilustraţii viu colorate, dedicată întregitorilor patriei noastre - Regelui Ferdinand, Reginei Maria şi tuturor celor care au contribuit politic şi militar la crearea României Mari, la 1 Decembrie 1918.

Cartea are un format prietenos cu cei mici, este tipărită pe hârtie lucioasă de cea mai bună calitate, iar ilustraţiile color redau fidel figurile marcante ale epocii României Mari. Sunt foarte uşor de recunoscut chipurile şi expresivitatea fiecărui personaj istoric al Casei Regale a României! Această cărticică pentru copii este un bun prilej de a-i familiariza pe cei mici încă de acum cu albumele foto din perioada cea mai înfloritoare a României Moderne.

Autorii textului sunt renumitul istoric Filip-Lucian Iorga şi soţia sa, Ana Iorga; ilustratorul, Octav Ungureanu, s-a impus deja pe piaţa cărţilor de benzi desenate drept caricaturist de mare succes la publicul de toate vârstele. În rolul naratorului, Editura Vremea l-a distribuit pe nimeni altul decât Samoilă Mârza, cel care a făcut ca cele mai importante momente ale Marii Uniri să parcurgă o sută de ani şi să ajungă astăzi imortalizate sub forma fotografiilor la micuţii noştri cititori. Samoilă Mârza este singurul român care a fotografiat naşterea României Mari - fotografii care împlinesc anul acesta o sută de ani!

Nu există decât cinci imagini ale momentului Marii Uniri şi câteva fotografii realizate tot de Samoilă Mârza la Încoronarea lui Ferdinand şi a Mariei ca Regi ai României Mari; toate se regăsesc în această carte sub forma unor foarte sugestive ilustraţii color. Cei mici vor putea pătrunde astfel în atmosfera eroică a acelor momente istorice pe care le celebrăm în 2018. Textul este savuros, scris pe înţelesul publicului "Mic dar şic" - numele colecţiei pentru copii a Editurii Vremea. Vă invităm să celebrăm Centenarul Marii Uniri prin lectură.

Fragment
Capitolul 6
Se întoarce roata... împotriva duşmanilor

Teribilă iarna lui 1916-1917! Pfoai, ce viscol, ce ninsori, ce foamete! Dar orice rău merge rău până la capăt, apoi reîncepe binele. Aşa a fost şi pentru România.

Pentru că nu eram singuri în Marele Război, aliaţii francezi ne-au venit în ajutor. Au trimis un general, cu mai multe divizii de luptă şi cu arme pentru armata română. Neştiind să-i pronunţe numele străin, ţăranii români obişnuiau să-i zică "Burtălău" acestui general francez. Ce-i drept, avea şi o burtă pe care CHIAR nu o puteai trece cu vederea! (Dacă nu ţii să te faci de râs, tu spune-i totuşi Berthelot!)

Şi s-a întâmplat ca pe lângă armele şi prezenţa francezilor, soldaţii români să aibă parte şi de câţiva comandanţi iscusiţi: Alexandru Averescu, Constantin Prezan, Eremia Grigorescu. Cum Regele Ferdinand le promisese ţăranilor români să-i împroprietărească cu pământul apărat din calea duşmanilor, mulţi s-au înrolat aşa cum erau, cu opinci în picioare, să servească în armata română.

Bătăliile de la Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz s-au dat crâncen, dar am ieşit victorioşi din ele. Bătălia de la Mărăşeşti a fost de pomină - ia să vezi! Atacul armatei germane a avut loc dimineaţa devreme. La ora aceea, soldaţii români tocmai se scăldau în râu. N-au apucat nici să-şi îmbrace uniformele când au năvălit nemţii peste ei. Aşa că s-au luptat... în izmene. Dar s-au luptat ca leii şi i-au respins cu fermitate pe duşmani: "PE AICI NU SE TRECE!".

Şi nu s-a trecut!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu