luni, 9 mai 2016

CARTE NOUA la LiterNet.ro * Selkie

Vizualizati mesajul in browser | Adaugati cartiliternet@email.liternet.ro in lista de adrese Instructiuni aici
LiterNet.ro
EdituraAgendaAtelierDestinatiiGaleria
Carti LiterNet.ro

Daca vreti sa ajutati LiterNet-ul fara sa va coste nimic, puteti redirectiona catre noi 2% din impozitul platit in 2015 catre stat.

Date necesare: Denumire entitate non profit: Asociatia LiterNet // Cod de identificare fiscala: 14791770 // Cont bancar (IBAN): RO 95 BRDE 080 SV 047 7431 0800 // Banca: BRD - Sucursala Brasov. Mai multe detalii aici.

Dragi prieteni,

Portalul cultural LiterNet (http://www.liternet.ro) are placerea sa va anunte aparitia unei noi e-carti editate de LiterNet:
Proză scurtă
Selkie
Ilinca Bernea


Intra pe pagina editurii pentru a descarca volumul

Argument:

Selkies sunt creaturi fantastice din mitologia scotiana si irlandeza, care isi schimba forma, traind ca foci in ocean si ca oameni pe uscat. Masculii selkie sunt considerati in mod traditional a fi deosebit de frumosi si a avea o putere de fascinatie uriasa asupra femeilor care ii intalnesc. Ilinca Bernea invoca un astfel de personaj - un mascul Selkie - pentru a transpune intr-o fila de literatura contemporana o meditatie profunda asupra naturii, dragostei si dorintei. Povestea se desfasoara intr-un climat oniric, intr-o stare de transa si in lumina infra-realitatii, iar temele sunt dezvoltate intr-o formula de fuga muzicala. In fundalul fictiunii literare se profileaza ideea romantica de regasire a identitatii primare si de reactivare a naturii interioare, salbatice, neconditionate social, iar autoarea ne spune ca acest lucru este posibil prin explorarea celor mai intense dorinte, cum ar fi aceea de a te abandona pasiunii erotice sau de a te confrunta cu imaginea propriei fiinte reflectate in altul, te a te salva prin dragoste sau de a te prabusi in ea si de a te pierde, intr-un extatic abandon de sine. Povestea Ilincai Bernea surprinde intunericul si lumina din inima aspiratiilor imposibile, dorul de a evada din lume si din propriul eu mundan. Actiunea se petrece intr-un spatiu-timp interior, undeva pe linia de demarcatie dintre starile descrise de simturile in stare de trezie si ceea ce se afla in inconstient. Este un basm minunat, plin de savoare si fantezie erotica, dar si strabatut de multa tristete si adevaruri inconfortabile. (Samuel Brenton)

Orice om are doua biografii paralele, una determinata de contextul social in care traieste si cealalta imaginara. Intriga acestei povesti se dezvolta in jurul unei situatii fantastice: cum ar fi daca, intr-o buna zi, realitatea impusa de destinul exterior, strain fiintei proprii, ar disparea si te-ai trezi proiectat cu totul in interiorul propriei fantezii?
Fara a urma stricto-modo traiectoria narativa a povestii originare, aceasta fictiune literara este un basm contemporan pentru adulti si o alegorie a crizei individului captiv intr-o societate care ii pretinde forme de manifestare impersonale si alienante. Este o poveste despre exilul sufletului intr-o lume saracita de emotie si frumusete si despre recuperarea ingenuitatii si a adevarului launtric. (Gabriela Nicolescu)

Exista un principiu ontologic al lumii, iar acest principiu este unul de comunicare. Lipsa comunicarii presupune lipsa existentei; Moartea, inseamna disparitia totala a comunicarii.
Limbajul rational este doar unul dintre nivelele ce se gasesc de-a lungul scarii comunicarii, inferior nivelului pe care se afla inefabilul, extazul, sublimul sau transcendenta.
In Selkie, este vorba despre ascendenta comunicarii transcendente asupra limbajului rational, despre mythos versus logos.
In urma unei furtuni puternice de vara, Alma - o tanara umanista din lumea postmoderna, aflata in vacanta pe tarmul marii - gaseste pe plaja un tanar deosebit de frumos ce zace inconstient. Se hotaraste sa-l numeasca Selkie, dupa creaturile mitologice despre care se spune ca sunt foci ce, odata ajunse pe tarm, isi leapada pielea, devenind astfel fapturi umane. Dupa ce il ajuta sa-si revina, se succed sapte zile incarcate de erotism si profunzime, profunzime ce se dovedeste a fi unica exigenta a comunicarii. De-a lungul acestor zile, Selkie nu rosteste un singur cuvant, in ciuda repetatelor incercari ale Almei de a-i descuia codul. Fiind lipsit de trecut, Selkie nu are o identitate, specificitatea lui lasandu-se nereliefata, el pare mesagerul direct al conditiei anonime. (Elena Rusei)

Alma realizeaza treptat ca mutenia lui ii daruieste ei ocazia de a vedea in el o fiinta ideala si posibilitatea de a-si imagina in contul existentei lui absolut orice vrea. Tacerea lui este totodata o aluzie la tacerea sufletului care se misca pe o orbita in care totul e tensiune si ritm si gratie, e muzica pura: desi nu vorbeste, frumosul naufragiat canta fabulos la vioara. Ceea ce ii pune pe oameni in conflict este gandirea articulata in cuvinte. Vorbirea este un constant focar de animozitate si galceava. Prezenta frumosului si misteriosului naufragiat o face pe Alma sa se confrunte deopotriva cu propriile fantasme si cu un trecut nu tocmai fericit. (Ilinca Bernea)

(Samuel Brenton, Gabriela Nicolescu, Elena Rusei, Ilinca Bernea)
DESPRE EDITURA LITERNET

Editura LiterNet (http://editura.liternet.ro) este cea mai longeviva Editura online (si singura exclusiv online) din Romania publicind in cei peste 14 ani de activitate peste 318 volume ale unor autori romani, maghiari, germani, francezi, catalani, americani si rusi in prezentari grafice de exceptie. In acest moment volumele LiterNet au atins 1.700.500 exemplare descarcate. Volumele LiterNet sint disponibile gratuit atit cititorilor din tara cit si celor din strainatate.

Cartile aparute la editura LiterNet pot fi descarcate gratuit in format Acrobat Reader (pdf) de pe situl LiterNet, de la adresa http://editura.liternet.ro
ALTE INFORMATII

Despre acest newsletter

Carti LiterNet.ro
http://www.LiterNet.ro
office@liternet.ro

Newslettere LiterNet.ro

Carti LiterNet.ro Program cultural Revista LiterNet.ro

Alte linkuri LiterNet.ro

Cititi-ne pe Facebook Urmati-ne pe Twitter Feed RSS gratuit

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu