luni, 12 septembrie 2016

CARTE NOUA la LiterNet.ro * Ultimele insemnari

Vizualizati mesajul in browser | Adaugati cartiliternet@email.liternet.ro in lista de adrese Instructiuni aici

LiterNet.ro
EdituraAgendaAtelierDestinatiiGaleria
Carti LiterNet.ro

Dragi prieteni,

Portalul cultural LiterNet (http://www.liternet.ro) are placerea sa va anunte aparitia unei noi e-carti editate de LiterNet:
Eseu
Ultimele insemnari
Ion I. Lapedatu


Intra pe pagina editurii pentru a descarca volumul

Argument:

Multi ani, in timpul comunismului, istoria a fost o materie paradoxala, trebuia invatata ca sa treci clasa si repede uitata pentru ca totul era o minciuna. Mi s-a creat atunci un normal reflex de respingere combinat cu o precautie pe care le-am purtat multi ani, pana la maturitate, cand m-am hotarat ca istoria din manuale si tratate, falsificata sau adevarata (orice ar fi insemnat adevarul istoric) nu ma mai interesa, faptele golite de orice emotie, expuse ca in vitrinele unor muzee pentru mine nu insemnau nimic. Aveam nevoie de fapte descrise de oamenii care le traisera, de amintiri, de ganduri, chiar de interpretarile lor subiective, tot ceea ce putea crea o atmosfera de mult disparuta in interiorul careia un eveniment sa capete sensul unui fapt trait si nu al unui moment istoric.

In acest model de istorie cel mai mare noroc pe care il putem avea este ca cei care au participat activ, implicat, dedicat in functii inalte sa fie dublati de un talent de scriitor care sa faca dintr-un jurnal o calatorie fascinanta printre oameni si intamplari sau evenimente reale, sa redea pasiunea unui moment, dezamagirile, dilemele sau triumfurile.

Acesta este fara indoiala norocul pe care il avem in fata lui Ion si Alexandru Lapedatu, unicul caz din istoria noastra in care doi gemeni au ajuns in pozitiile cele mai inalte ale domeniilor lor (economie si respectiv cultura) dar care au dovedit si un talent literar de exceptie, care a facut sa putem fi martori prin scrierile lor - jurnale, memorii - la intamplari de care altfel ne-am fi apropiat aseptic, cu manusi sa nu deranjam praful istoriei.

Editura LiterNet, prin bunavointa Fundatiei Lapedatu va propune un volum de memorii ale lui Ion I. Lapedatu, ministru de finante, guvernator al Bancii Nationale si membru onorific al Academiei Romane, ca sa amintim doar o parte dintre functiile si distinctiile domniei sale, acumulate de-a lungul unei vieti. Ion Lapedatu a fost din anii '20 pana la mijlocul anilor '40, la venirea comunistilor la putere, in mijlocul fierbinte al evenimentelor politice, marturiile lui sunt vii, proaspete, actuale, din randurile sale poti recupera toata gama de sentimente si frustrari care l-au insotit pe omul si politicianul Ion I. Lapedatu in fata prabusirii istoriei tarii pe care a iubit-o si a slujit-o cu devotament pana la moarte.

Volumul de fata a fost recuperat din dosarele lui Ion I. Lapedatu de la CNSAS (Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii) si, asa cum noteaza domnul Ioan Opris, neobositul cautator, cel care constant a contribuit la recuperarea si editarea scrierilor celor doi frati, aceste texte adunate "privesc trei etape din viata economistului Ion Lapedatu 1876-1951: primul oglindeste un aspect singular referitor la practicile oneroase pe seama banului public din timpul regelui Carol al II lea (...). Celelalte doua insemnari sunt precis incadrate in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, din 22 noiembrie pana in 26 noiembrie 1943, respectiv 12 august 1944 - 13 aprilie 1945 si-l privesc pe Ion Lapedatu in mod direct. In acest rastimp acesta lucra ca viceguvernator la Banca Nationala, institutia fiind direct implicata in economia de razboi. Documentele redau detalii privind atmosfera din Banca si opinii referitoare la participarea Romaniei in conflictul militar. Inedite si deosebite sunt insemnarile din august '44, vadind o buna evaluare a situatiei politice si modul in care a fost intampinata schimbarea radicala de la 23 august.

Ca exemplificare am ales un singur fragment lasandu-va placerea de a descoperi evenimente istorice care, de multe ori, prin talentul lui Ion Lapedatu pot parea "indiscretii" pe care le puteai auzi daca ai fi participat la o seara de club a politicienilor epocii. Prin fum de trabuc si un cognac fin iata ce ati fi aflat despre vizita Maresalului Antonescu, in august '44, la Hitler.

Sambata, 12 august 1944

Alex. Stefanescu vine sa ma vada la Paltinis. Vrea sa ma puna la curent cu cele petrecute de la plecarea mea din Bucuresti. Vizita mi-a facut mare placere. Mi-a spus:

1. Vineri, saptamana trecuta (4 august) Maresalul cu o suita mai mare a fost la Hitler. Vizita era proiectata de mai inainte, dar atat Maresalul cat si Mihai Antonescu o desminteau. Totusi s-a dus. In preziua plecarii Regele, prinzand de veste, l-a invitat la Sinaia sa se puna de acord cu cele ce va discuta cu Hitler. Maresalul s-a eschivat. Atunci Regele cu Gralul Sanatescu au venit seara la Bucuresti si s-au dus la Snagov, unde era Maresalul. L-au sculat din pat. Regele i-a cerut: sa nu se mai angajeze fata de Hitler ca-i mai da armata si ca Romania - de i s-ar cere - nu va declara razboi Turciei. Dimineata Maresalul a plecat cu avionul. S-a intors, se spune - Stefanescu stia de la unii insotitori - foarte bine dispus, avand asigurari ca germanii vor incepe o ofensiva contra sovieticilor si apoi propune pace anglo-americanilor.

*
Fundatia Lapedatu a initiat in anul 2015, in colaborare cu Fundatia Academia Civica, pe site-ul Memorialului de la Sighet o biblioteca virtuala de unde puteti descarca gratuit si alte volume ale fratilor Lapedatu, dar si volume editate de Fundatia Academia Civica.
memorialsighet.ro/biblioteca-virtuala-a-memorialului-sighet/


(Ana Damian)
DESPRE EDITURA LITERNET

Editura LiterNet (http://editura.liternet.ro) este cea mai longeviva Editura online (si singura exclusiv online) din Romania publicind in cei peste 14 ani si jumatate de activitate peste 322 volume ale unor autori romani, maghiari, germani, francezi, catalani, americani si rusi in prezentari grafice de exceptie. In acest moment volumele LiterNet au atins 1.717.500 exemplare descarcate. Volumele LiterNet sint disponibile gratuit atit cititorilor din tara cit si celor din strainatate.

Cartile aparute la editura LiterNet pot fi descarcate gratuit in format Acrobat Reader (pdf) de pe situl LiterNet, de la adresa http://editura.liternet.ro
ALTE INFORMATII

Despre acest newsletter

Carti LiterNet.ro
http://www.LiterNet.ro
office@liternet.ro

Newslettere LiterNet.ro

Carti LiterNet.ro Program cultural Revista LiterNet.ro

Alte linkuri LiterNet.ro

Cititi-ne pe Facebook Urmati-ne pe Twitter Feed RSS gratuit

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu