miercuri, 13 iulie 2016

Cărți de luat cu tine în concediu vara aceasta





Bookaholic

Dependența de cărți se tratează cu cărți! - 11.07.2016


Cărți de luat cu tine în concediu vara aceasta

ancheta destinații preferate de vacanță Salutări bookaholice!
Am revenit în inbox cu zeci de sugestii de cărți de luat cu tine în bagaje în concediul (concediile? Ce bine!) tău, de la volume scrise de autori israelieni foarte faini – dacă citești interviurile cu ei (Zeruya și Meir Shalev, Dror Mishani, Fania Oz-Salzberger ș.a.), sigur vei vrea să pui mâinile pe cărțile lor -, la cele semnate de scriitori de pe la noi – Irina Georgescu Groza, Simona Antonescu, Ana Blandiana, Matei Călinescu, Veronica D. Niculescu etc. – sau de pretutindeni – Orhan Pamuk, Eric Ries, Salim Ismail, Burhan Sönmez, Paula McLain, David Sedaris ș.a.m.d. Îți urăm vacanță lungă și lecturi pe măsură!

Autori israelieni în interviuri

zeruya shalev
Zeruya Shalev, una dintre cele mai apreciate scriitoare israeliene, despre „Durere”, cea mai recentă carte de-ale sale tradusă la noi:
„Iubirea are multe chipuri. Chiar și în cartea aceasta, dragostea vine cu mai multe roluri și mai multe fețe. Cred că, în final, Iris realizează că trebuie să aleagă între dragostea romantică, dar demonică, totală, solicitantă, și cea matură, care îți permite să ai o viață individuală – o iubire poate mai puțin atractivă și pasională, dar, cred eu, mai puțin distructivă”. Hai să citești tot interviul!
13340451_10209693125264147_1048550492_o
Meir Shalev, verișorul Zeruyei Shalev, și el un binecunoscut autor, tradus la noi cu „Roman rusesc” (Univers):
„E o tradiție în familia noastră: bucuria, tristețea și umorul locuiesc împreună tot timpul. Spunem bancuri la înmormântare în timp ce plângem, apoi râdem. Într-o altă carte care, bănuiesc, nu e chiar ficțiune, ci memorialistică, în care e vorba de bunica mea, locuind în același sat pe care îl descriu în Roman rusesc, oamenii fac exact acest lucru. Noi găsim întotdeauna ceva haios ca să râdem din toată inima”. Hai pe site!
fania oz
Fania Oz-Salzberger, istoric israelian de renume și fiica lui Amos Oz, împreună cu care a scris volumul Evreii și cuvintele:
„… cartea noastră, Evreii și cuvinetele, este scrisă de un romancier și de un istoric, iar oamenii cred greșit că istoria are drept obiect faptele, iar literatura miturile. În realitate, istoria și literatura comunică între ele, leagă o conversație interesantă, pentru că amândouă caută adevăruri despre natura umană”. Citește mai mult…
mishani-dror---credit-yanai-yechieli
Dror Mishani, autor de romane polițiste, are un singur roman tradus în română, Dispariția, apărut în 2013 la Editura Trei:
„… eroii culturii israeliene sunt în continuare cei percepuți drept simboluri naționale, mai ales cei care luptă cu dușmanii din exterior, cum sunt soldații sau agenții Mossad, și nu cei care se luptă cu violența dinăuntru, așa cum o face polițistul”. Musai de continuat lectura!
rony oren
Rony Oren este unul dintre cei mai cunoscuți și premiați animatori din lume, dar și un foarte talentat scriitor de cărți pentru copii:
„Cred foarte tare că trebuie să fie cărți foarte atrăgătoare și bune pentru a-i face pe cei mici să citească. Fiica mea, care are acum aproape 12 ani, și-a schimbat părerea în ceea ce privește lectura datorită seriei Harry Potter. A vrăjit-o, pur și simplu. A citit-o în întregime imediat, a devorat-o. Și acum caută alte cărți, vrea, în continuare, să citească”. Tot interviul, poate?

Istanbulul lui Burhan Sönmez

IMG_1239
Istanbul Istanbul este prima carte a scriitorului turc Burhan Sönmez care a fost tradusă în limba română. Scriitorul a participat, în decembrie 2015, la Festivalul Internațional de Literatură de la București, la scurt timp după îi apăruse acest roman (al treilea), rapida traducerea în română pentru Editura Polirom fiind semnată de Leila Ünal.
Îți recomandăm atât romanul său, cât și un interviu cu scriitorul.
Burhan Sönmez: „Istanbul nu este un singur oraș, ci este compus din multe orașe, epoci și continente diferite. Oamenilor le place să vorbească despre civilizațiile trecute, cum ar fi otomanii, bizantinii, romanii, dar în cartea mea nu am mers atât de departe. Am vrut să îmi concentrez atenția pe problemele de astăzi. Chiar și în zilele noastre, fără să ne întoarcem în trecut, putem vedea că sunt mai multe orașe în Istanbul. Unul este sub pământ, atât fizic, cât și metaforic. Iar eu aveam nevoie să scriu din diferite unghiuri. Dacă aș fi scris numele Istanbulului o dată, nu ar fi fost suficient pentru această carte”.
istanbul
Istanbul Istanbul este un roman ce are în centru deopotrivă iubirea față de un oraș privit din multipele unghiuri, dar și puterea poveștilor de a aduce în interior lumea inaccesibilă de afară, de a atenua suferința ori de a ajunge la adevăruri incomode.

Biblioteca scriitoarei Irina Georgescu Groza

Irina Georgescu Groza
Irina Georgescu Groza a debutat cu un volum de proză scurtă, Dincolo de ferestre, apărut recent la Editura Casa de Pariuri Literare. Irina a acceptat imediat invitația de a lua parte la rubrica Bibliotecă de scriitor, și, astfel, am ajuns într-un apartament nou, amenajat cu mult bun gust, unde cele trei biblioteci, fiecare cu personalitatea sa, aveau rafturile pline cu cărți și obiecte înțesate de povești. Citește mai departe…

Cărți de luat cu tine în concediu

af57241563898be14d7f39b60091de31
E întotdeauna greu să răspunzi la întrebarea: „Și ce carte îmi iau în vacanță?”. Așa că am făcut o listă cu 10 cărți noi numai bune de pus în bagajul din vara aceasta. E musai însă să lași loc și de haine și cremă de protecție solară. ��
carti antreprenoriat
Dacă în concediu îți dorești să înveți lucruri practice, să primești sfaturi și soluții utile în domeniul antreprenoriatului de la profesioniști, avem pentru tine o altă listă, 7 cărți grozave pe care orice antreprenor ar trebui să le citească în viața asta.
lista-2
Îți mai dăm spre lectură și o nouă listă de bookaholic – volume pe care noi ne propunem să le citim curând -, nu foarte comodă, dar cel puțin interesantă: 5 cărți noi pe tema evoluției omului ca specie. Nu te feri de ele, sunt mi-nu-na-te!

Recomandări de cărți scrise de autori români

hibernalia
Hibernalia este un roman-poem al singurătății, din care se alunecă înspre moarte, tristețea ce învăluie totul fiind însă una discretă, plină de liniște și de tandrețe. Nici gând de revoltă întoarsă în afară, de lamentații abisale. Citește mai mult…
cioran-si-muzica
Cioran se dezvăluie ca un pasionat sfâşiat între extazul muzical şi conştiinţa lui „a muri”, înţelegând la tot pasul câte „pierdem trăind”. Niciodată parcă nu s-a mai făcut cu atâta vervă o apologie a ceea ce înseamnă plăcerea în faţa muzicii, bucuria de a asculta şi, într-un final, extazul muzical. Citește continuarea cronicii!
proiecte-de-trecut-ana-blandiana
O critică făţişă se face prin aceste nuvele la adresa comunismului. Fantasticul, mijloc de evadare dintr-o societate care nu reuşea să se mişte decât până acolo unde gratiile închisorii imateriale îi permiteau, devine şi un instrument de portretizare şi de diagnosticare a traiului comunist prin acest volum de nuvele fantastice. Mai multe aici.
Portretul-lui-M
Tonul lipsit de patetism, de abisuri întunecate exhibate în pagină face ca deznădejdea înnebunitoare și speranțele răvășite să își strângă marginile și să se topească în tandrețea iubirii, făcând din Portretul lui M o carte unică, o confesiune amplă, împărtășire a unei experiențe existențiale pline de emoții delicate, un exercițiu spiritual îndreptat spre înseninarea din mijlocul tristeții. Toată cronica?

Mesaje pentru donatori – Bookaholic la Swimathon

Credit foto: Adi Marineci
Dan Lupu: „E foarte ușor să fii de acord, să dai un like, însă pasivitatea asta nu mută vreun fir de praf. Haideți să donăm împreună și, poate, apoi, să ne cumpărăm o carte pe care s-o și citim”.
iuliana dumitru 2
Iuliana Dumitru: „Te rog să te gȃndești de cȃte ori ai aflat răspunsuri din cărţi, de cȃte ori te-ai refugiat ȋn ele pentru că era mai liniște decȃt aici sau de cȃte ori ai citit cu porţia pentru că nu doreai să se termine. Ei, pentru toate aceste dăţi, cred că poţi, măcar o dată, să dai puţin ȋnapoi. Pariază pe literatura română, autorii sunt mai buni ca fotbaliștii. De sute de ori”.
vasile ernu
Vasile Ernu: „Pentru că nu mai ai timp să visezi, dă un ban ca altul să viseze pentru tine, dar nu neapărat în locul tău…”.
citesc literatură română!

Alte bunătăți pe Bookaholic

20160711_082734
atelier-scriitor-2
lumea vazuta de bob
un an de studiu coperta
Cazemata-EgoProza-a

Te așteptăm pe pagina de Facebook Bookaholic să ne spui ce cărți ți-ai luat în concediu!

You have received this message because you subscribed to our newsletter. If you want to unsubscribe: visit this link
http://www.bookaholic.ro/?lang=en&emunsub=MTU3Njl8MGQ5MzZlOWIzMGVkMDYyNzVkOWExNWE0

Bookaholic
Dependența de cărți se tratează cu cărți!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu