marți, 18 aprilie 2017

CARTE NOUA la LiterNet.ro * Camasile

Vizualizati mesajul in browser | Adaugati cartiliternet@email.liternet.ro in lista de adrese Instructiuni aici

LiterNet.ro
EdituraAgendaAtelierDestinatiiGaleria
Carti LiterNet.ro

Dragi prieteni,

Portalul cultural LiterNet (http://www.liternet.ro) are placerea sa va anunte aparitia unei noi e-carti editate de LiterNet:
Teatru
Camasile
Ioana Ieronim


Intra pe pagina editurii pentru a descarca volumul

Argument:

Se "intampla" uneori coincidente neintamplatoare, ni se pare atunci ca a trecut pe langa noi un zbor de lumina care ne-a inseninat, zborul se continua, probabil neperceput, lasand doar amintiri efemere ca si clipa care le-a prilejuit.

Am avut privilegiul sa traiesc un astfel de moment atunci cand Ioana Ieronim, distinsa noastra poetesa, ne-a trimis la LiterNet... o piesa de teatru. Sigur Ioana Ieronim nu este la prima "abatere" de la glasul poeziei dar pentru mine a fost primul volum de teatru pe care urma sa i-l redactez.

Am citit in graba, asa cum obisnuiesc sa devorez la o prima citire volumele pe care le redactez, piesa de teatru Camasile avand continuu senzatia de deja vu, constienta fiind insa ca citeam textul pentru prima oara. Ma gandeam ca poate, pe alocuri, atinsesem subiectul cu Ioana in nesfarsitele noastre discutii. Asa cum spune ea insasi, citeam o piesa rurala, despre pierderea generalizata a traditiilor in sensul obiectelor insesi (tesaturile populare), ca si a meseriilor, animalelor, a stilului de munca si viata care au reprezentat realitatea in cursul lung al timpului, cu variatiunile si adaptarile cunoscute in istoria sec. XX. Mi-am amintit chiar de un obiect vazut la ea acasa, o bucata salvata dintr-o ie straveche respectuos inramata si pusa pe perete, un pretios tablou, exact centrul fierbinte al piesei, traditiile care mai raman ca obiecte si ne decoreaza viata dar nu mai participa la substanta ei.

Insa, abia cand am pus deoparte piesa ca sa ma gandesc la imaginile care i s-ar potrivi, am gasit de unde venea acel deja vu, niste fotografii uitate pe un IPad, facute la Muzeul Satului din Baia Mare, uimitoare potrivire de senzatii, camasi populare agatate in pridvoare sau puse pe sarme, semne ale unor mistere uitate.

Camasile Ioanei Ieronim vin din tinuturi in care traditia ancestrala a rezistat mult mai mult decat in alte parti ale Europei, dar ca un depozit de energie benefica si nu ca un memento al inapoierii, iar acum, spune autoarea, acea traditie nu dispare ci se adapteaza la celular, IPod sau tableta, si cu toate pierderile si schimbarile, un anumit fond atemporal, trasee umane inertiale, reflexe ale memoriei de profunzime transpar la limita.

Scrisa in cheie comica/grava si pe alocuri magica, Camasile
spun povestea unui moment istoric inevitabil, acest prezent care, desi pare a ne indeparta cu o viteza uriasa de trecut, nu poate totusi anihila complet ceva ce ne vine pe alta filiatie decat simpla amintire. Sunt modelele iilor scrise in memoria noastra colectiva, incantatii secrete ale unei traditii stravechi? Nu stim, dar Ioana Ieronim ne dezvaluie ca urma acelei traditii, fie ca vrem sau nu vrem, o purtam inca in noi.

(Ana Damian)
DESPRE EDITURA LITERNET

Editura LiterNet (http://editura.liternet.ro) este cea mai longeviva Editura online (si singura exclusiv online) din Romania publicind in cei peste 15 ani de activitate peste 332 volume ale unor autori romani, maghiari, germani, francezi, catalani, americani si rusi in prezentari grafice de exceptie. In acest moment volumele LiterNet au atins 1.749.200 exemplare descarcate. Volumele LiterNet sint disponibile gratuit atit cititorilor din tara cit si celor din strainatate.

Cartile aparute la editura LiterNet pot fi descarcate gratuit in format Acrobat Reader (pdf) de pe situl LiterNet, de la adresa http://editura.liternet.ro
ALTE INFORMATII

Despre acest newsletter

Carti LiterNet.ro
http://www.LiterNet.ro
office@liternet.ro

Newslettere LiterNet.ro

Carti LiterNet.ro Program cultural Revista LiterNet.ro

Alte linkuri LiterNet.ro

Cititi-ne pe Facebook Urmati-ne pe Twitter Feed RSS gratuit
© 2017 Asociatia LiterNet®. Toate drepturile rezervate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu